Софийският апелативен съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста мъжа, който преди две седмици - пиян, прегази дете на пешеходна пътека в центъра на София.

37-годишният Петър Тодоров е обвинен, че е причинил смъртта на 15-годишния Филип при евентуален умисъл.

Тази вечер отново ще има протест с настояване за ефективни мерки, които да спрат войната по пътищата.

Миналата седмица Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата да наложи най-тежката мярка за неотклонение на Тодоров. В съдебната залата стана ясно, че във фаталната за Филип вечер, той е карал с 2,1 промила алкохол в кръвта, с 88 км/час при разрешени за центъра на София - 30.

Съсед на водача, блъснал и убил Филип: Прекалява с пиенето, кара постоянно пиян

Мъжът е казал пред свидетел по делото, че е ускорил, за да премине през пешеходната пътека преди младежа.

"Ужасно съжалявам за случилото се" беше единственото, което каза пред съда Петър Тодоров.  С адвоката си поиска по-лека мярка за неотклонение, но съдът, определяйки го като лице с висока обществена опасност, отказа.  Определението на Апелативния съд днес ще е окончателно.

Близки и приятели на Филип излизат на нов протест

Ден преди първия учебен ден по инициатива на съучениците и учителите на Филип днешният протест ще тръгне от 32-о училище, където до 7 клас е учило момчето. Ще завърши на пешеходната пътека на столичните улици "Шишман" и "Гурко", на която той загуби живота си.

Голям национален протест с настояване за работещи законодателни промени и за ускоряване на разследванията и делата срещу пияни и дрогирани шофьори, причинили смърт или тежки травми на пътя, ще има и в неделя. Той е насрочен за 12 часа и ще се проведе пред Народното събрание.