редседателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев коментира, че по случая с фатално простреляния от полицай 18-годишен Светльо Младенов "е налице флагрантно (фрапантно) нарушение на закона".


"По-специално на чл. 87 от Закона за МВР, който допуска използване на оръжие, само когато това е абсолютно необходимо. И освен това налага полицейските органи при използване на оръжие да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено", подчерта Кънев пред "Нова нюз", като уточни, че БХК преценява казуса по съобщените досега факти, включително от официални институции, и на базата на тях прави предположенията си.

Полицаят, убил 18-годишно момче, е стрелял с лично оръжие

"Слушах упражнения преди два дни на главния секретар на МВР по въпроса за абсолютната необходимост, които за мен са изцяло некомпетентни. Той каза, че условието за абсолютна необходимост е изпълнено, когато полицейският служител е предупредил и когато е произвел съответно предупредителен изстрел. Но това е изискване на закона, а изискването за абсолютна необходимост е допълнително към него. Има редица фактори, които полицейският служител трябва да прецени", изтъкна още Красимир Кънев.

Главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че полицаят е използвал личното си оръжие, което също е нарушение на правилата. По обясненията на полицая при гонитбата на Светльо Младенов и още двама кобурът на служебния му пистолет се бил скъсал, което наложило да стреля с другия. Тези твърдения се проверяват.

Председателят на БХК коментира, че факторите, за които става дума, когато се коментира абсолютната необходимост при използването на оръжие от полицейски служители, са:

характерът на извършеното престъпление;
представлява ли лицето актуална опасност за някого;
какъв вид оръжие трябва да бъде използвано;
къде да бъде насочено то.
"Нито един от тези фактори не изглежда да е бил адекватно преценен в тази ситуация", настоя Кънев и допълни, че в миналото има многобройни подобни случаи, по които Европейският съд по правата на човека е произнесъл осъдителни решения.

Според него отговорът на българската държава в тази ситуация не може да бъде друг освен наказателно обвинение срещу полицая и присъда, която да отчита тежестта на причинената смърт на Светльо Младенов.