Сливенска фирма-вносител на автомобили е предложила 40 000 лв. подкуп на двама митничари от Бургас, за да си затворят очите за истинската цена на внасяни от нея 255 луксозни автомобили.

За разбитата схема за внос на скъпи коли от трети страни с драстично занижени стойности, съобщиха от Агенция "Митници".

До момента са установени 1203 случаи на внос на коли от САЩ и Канада, за които има основателни съмнения, че са декларирани и приети занижени стойности, с цел избягване заплащането на мито и ДДС. Това е показала проверка на АМ, която бе обявена в края на юни тази година.

Досъдебното производство в полицията в Сливен за предложен подкуп от 40 000 лв. на двамата митничари, е образувано преди броени дни, казаха от Окръжната прокуратура в града, под чийто надзор се осъществява разследването. От там отказват подробности с мотива, че производството е на много ранен етап.

"24 часа" обаче твърди, че обект на разследване е фирма-вносител на автомобили, регистрирана в Сливен. Неин представител е предложил петцифрения подкуп на двамата митничари докато те са били в Сливен.

Това е станало след като служители на териториалната дирекция "Митница Бургас" установяват, че наличните в отчетността на фирмата фактури за внос на 255 автомобила от Канада и САЩ, не съвпадат като стойност и реквизити с представените пред митницата и приложени към декларациите за допускане за внос. Щедрата оферта за 40 000 лв., които двамата митничари да си поделят, била за да прикрият данните от проверката.

Всъщност разплитането на схемата за укриване на ДДС и мита за милиони левове при внос на луксозни автомобили от трети страни, тръгва от Бургас, където на 5 юни са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. Проверка обаче установява, че по тях няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Проверката е извършена от подновен състав на МП "Пристанище Бургас Център". След този случай директорът на Агенция "Митници" разпорежда проверка в цялата страна със задна дата – от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г.  Проверката приключва в началото на юли, след което действия предприемат и от възстановената дирекция "Последващ контрол" в АМ.

Така в Митница Бургас са установени 29 случая, в които нови автомобили са описвани като повредени, катастрофирали, ударени от градушка , наводнени, както и "с механични проблеми" и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза. Така митническата им стойност е занижавана до 10 пъти.

Ударени, наводнени, а нови – 29 коли за митничари. Внесени по разбита смеха за ДДС

Става ясно, че от началото на 2019 г. до 1 юни т.г. в митнически учреждения в структурата на ТД Митница Бургас са допускани за внос луксозни автомобили с декларирани и приети силно занижени митнически стойности, за да се избегне плащане на мито и ДДС.

След проверката, извършена в цялата страна, е констатирано, че най-много са установените случаи от териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив. Само в тези две териториални дирекции очакваната щета за бюджета е в размер на 2 500 000 лв. мито и ДДС, заявяват от Агенция "Митници".

Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци от там отчитат спад на вноса на луксозни автомобили от САЩ и Канада, като в същото време декларираната митническа стойност е повишена чувствително. Поискана е насрещна информация от митническите органи на двете държави по линия на международното сътрудничество, но до този момент няма постъпили отговори.