Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което Светослав Йорданов, осъден за убийство на 11- месечно бебе. Тъй като подсъдимият е признал вината си и на първа инстанция делото е гледано по реда на съкратено съдебно следствие, наложеното му наказанието „доживотен затвор“ е заменено с лишаване от свобода от 25 години.

Апелативният съд е изпълнил задълженията си и е проверил законосъобразността на проведената съкратена процедура при разглеждането на делото от Пазарджишкия окръжен съд, който действително не е имал основание да откаже провеждането на съкратено следствие, се казва в мотивите на Върховния касационен съд.

Подсъдимият Йорданове признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд за това, че на 23 ноември 2017 г. в Пазарджик е умъртвил бебето на приятелката си, докато тя била на работа. Доказано е, че в продължение на няколко дни подсъдимият многократно е удрял и хапал момченцето, когато майката го оставяла на грижите му и отивала да проституира.

Във въпрсния ден детето не спирало да плаче. За това Светослав го дръпнал силно за ръката, то паднало на пода и ударило главата си в задния ръб на спалнята, но не млъкнало. Той отново го дръпнал, при което то паднало и отново ударило  главата си отзад, но не престанало да плаче. Затова той го ударил пет - шест пъти с юмруци по главата, коремчето и цялото тяло. То поплакало малко и заспало. Започнало да диша тежко и затова подсъдимият звъннал по телефона на майката да се прибира. Закарали бебето в болница, но то вече било мъртво.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и е влязло в сила.