Няма повдигнато обвинение срещу кмета на Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив Георги Марджиев. Адвокатът му Росен Димитров заяви, че няма заповед за задържане на Мараджиев, разбра GlasNews.

Полицейската акция срещу кмета на Стамболийски Георги Мараджиев е съпътствана от редица нарушения, категоричен е адвокатът на градоначалника Росен Димитров, цитиран от Trafficnews. Мараджиев ще бъде разпитван по-късно като свидетел по досъдебно производство. Срещу него към момента няма повдигнато обвинение", заяви адвокат Димитров. Досъдебното производство е образувано за злоупотреба със служебно положение и злоупотреба с обществени средства срещу неизвестен извършител. 

Юристът обясни, че претърсванията и изземванията в кабинетите на община Стамболийски продължават. "Вземат се компютри, документи, хард дискове, флашки. Нямам представа как ще работи общината в следващите месеци. Дейността й ще бъде блокирана за дълго време", категоричен е Димитров. Според Димитров има издадено съдебно разрешение за претърсване в община Стамболийски и за личен обиск на кмета. Претърсвани са обаче също така фабриката и дома на сина и снахата на Мараджиев.

"На този етап не съм видял документи, които да разрешават тези претърсвания", коментира адвокатът. 

Той заяви, че днес рано сутринта мъже с маски, въоръжени с пушки-помпи, са нахлули в дома на сина на Мараджиев малко след като семейството е оставило децата на училище. "Когато снахата е попитала служителите какво става и защо влизат по този начин, цивилен полицай й е казал: Като не знаете за кого да глусувате, следващия път ще влезем не с пушки помпи, а не знам с какво!" Има свидетели на тези думи, а камерите в дома са запечатали всичко", заяви адвокатът. 

Друго нарушение, според него е, че полицаите, които са влезли сутринта във фабриката, са събрали телефоните на 30-те работници, които са работили в цеховете. "Нямам информация дали са им били върнати впоследствие", заяви Димитров. Той определи акцията като "политическа" и коментира, че кметът е категоричен, че обвиненията са безпочвени. 

Министър Демерджиев каза, че разследването в Стамболийски е за корупционни престъпления.

"Не е едно лице, повече са, месеци се работи по този случай, още от септември се работи с Окръжна прокуратура-Пловдив, не е операция от днес за днес. Това е пътят и начинът да се противодейства на корупцията", даяви той.

Припомняме, по-рано днес Икономическа полиция влезе на проверка във фабриката на семейството на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев.

Арестуваха кмета на Стамболийски СНИМКИ

Пред наш репортер той заяви, че действията са с цел сплашване, но не е притеснен от стартиралата акция.

„Случва се, това което се случва всяка година. Вече сме свикнали. Така че няма никакъв проблем. Изземване на материали, но няма такива, просто поредната акция за сплашване, идват избори,“ каза той.

Секретарят на ГЕРБ Цветомир Паунов каза, че акцията е тенденциозна и цели да се отвлече вниманието от бежанската криза и проблемите в страната.

По-късно активисти на ГЕРБ се събраха на протест в Стамболийски в защита на кмета на града Георги Мараджиев. 

Протест в подкрепа на кмета на Стамболийски, жена припадна СНИМКИ

Кметът на Стамболийски: Акцията е за сплашване, не ме притеснява ВИДЕО