Софийският градски съд отхвърли молбата за изменение на мярката „задържане под стража“, подадена от Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на Околовръстното шосе със загинал в София.

Съдът прие, че от доказателствата по делото не се опровергава предположението, че деянието е умишлено. Също така не е отпаднала и опасността от извършване на престъпление, тъй като Любенов многократно е санкциониран за нарушаване на правилата за движение. Срокът на задържане не превишава разумните предели, а и все още не са извършени всички необходими действия по разследването.

Полицаите, придружавали Любенов, карали със 100 км/ч

„Направих грешка, виновен съм, но не съм голям престъпник, не съм убиец, не съм го направил умишлено. Вече 6 месеца съм в ареста. Знам, че ще имам присъда, но сега искам малко лично свободно време да прекарам с близките си, да се погрижа за възрастната си майка”, каза Любенов, цитиран от Нова.

Припомняме, че в хода на разследването беше установено, че той е управлявал автомобила си с превишена скорост и след употреба на алкохол и наркотици. Двама полицаи получиха обвинения, че са го ескортирали преди катастрофата.

Обвиниха в три престъпления полицаи, свързани с катастрофата на Любенов