„Аз не съм искал да го убия, само се скарахме и си разменихме по 2-3 удара. После разбрах, че е продължил да пие с други хора.” Това каза пред Пловдивския апелативен съд 55-годишния Кольо Колев, обвиняем за убийството на 5 години по-възрастният от него Тони Тоневски.

Фаталният инцидентът се случи на 08 юли 2023 г., в Район „Южен“, като според обвинителния акт Колев е причинил по непредпазливост смъртта на Тони Тоневски , вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.


Колев беше задържан на 29 юли, а на 31 юли Окръжният съд взе най-тежката  мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Разследването по делото продължава и към този момент, припомня TrafficNews.bg.

Колев се възползва от правото си да обжалва решението на първоинстанционния съд пред по-горна инстанция, но апелативните магистрати прецениха, че искане му е неоснователно и го оставиха за постоянно в ареста.

Адвокатът на подсъдимия Димитър Пенев поиска по-лека мярка за неотклонение с мотива, че липсват доказателства, че именно Колев е извършител на деянието. Според него несъществува и опасност от извършване на ново престъпление, както и вероятност от укриване.

Юристът смята още, че липсва причинно следствена връзка между смъртта и поведението на Колев.

„Все още няма готова съдебномедицинска експертиза и не е ясно хематома в следствие на какво е. Има данни, че е бил с друга компания и е продължил да пие, в периода след като са се били. Не е ясно дали е починал в следствие на сбиването и дали травмите не са причинени от други лица или от падането. Бил е бит от 4-5 човека според протоколите за разпит”, каза още адвокат Пенев.

По данни на прокуратурата пострадалия е посегнал пръв, но все още не е изяснена не само причината за смъртта, но и причинено следствената връзка между нея и подсъдимия, каза още адвокатът.  

„В ареста категорично е казал, че не се е признал за виновен за смъртта му”, допълни още защитникът на Колев.

Представителят на държавното обвинение – прокурор Папаризов поиска от магистратите потвърждаване на мярката, като пожела да се приобщят допълнителни доказателства и разпити на свидетели по делото.

Съдът от своя страна прие, че към момента делото е в много ранна фаза и степента на доказване на съпричастността на обвиняемия към престъплението е малка, но при съвкупна оценка на показанията на свидетелите е доказана яростна агресия от обвиняемия към пострадалия.

По делото е изяснено, че на същата дата Тоневски е бил бит от 4-5 човека, които за момента не са установени. Въпреки това магистратите приеха, че е налице опасност Колев да се укрие или извърши друго престъпление ако бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение. За това свидетелства силно обремененото му съдебно минало и наличието на 10 присъди в досието му.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.