Софийският апелативен съд (САС) осъди бившия кандидат за президент Боян Станков, известен като Боян Расате, за нанасяне на лека телесна повреда на активистка в ЛГБТ център през 2021 година.

Тогава, по време на президентската кампания на партията му - "Български национален съюз - Нова демокрация", националистът и негови сподвижници нахлуха в „Рейнбоу хъб“ и изпочупиха имуществото, а една от активистките разказа, че е била ударена от Расате в лицето.

Глория Филипова
Глория Филипова

По това време Станков имаше имунитет, който беше свален, а той самият беше арестуван. По-късно беше освободен под гаранция от 5000 лева, а прокуратурата му повдигна обвинения за хулиганство, което се отличава с изключителна дързост, и поиска 2 години условна присъда с изпитателен срок от четири години.

Арестуваха Боян Расате

Сега съдът осъжда Расате за хулиганство, но не приема, че то е било с изключителна дързост. Той е осъден на 6 месеца пробация и да изплати глоба на пострадалата активистка. За решението съобщи пред "Дневник" адвокатът на потърпевшата Глория Филипова - Силвия Петкова.

Пораженията след нападението
Пораженията след нападението

Така САС отменя произнасянето на долната съдебна инстанция - Софийски градски съд (СГС), който призна Расате за невинен за нанасяне на лека телесна повреда и го освободи от наказателна отговорност само с глоба от 3000 лева. САС обаче, за разлика от СГС, приема, че е изцяло доказано, че именно Станков е нанесъл удари на Филипова.

Пред съда той е твърдял, че хората, които работят в центъра, сами са изпочупили имуществото си, уточни адвокат Петкова.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Разследването срещу хората, които са били заедно с него по време на нападението, продължава, защото все още не са установени.