Пловдивският Районен съд призна за виновен 38-годишния Валери Стоичков, предлагал на хората надомна работа за сглобяване на детски играчки, а от гласувалите му доверие той прибрал сума на обща стойност от 2607лв.

Той е признат за виновен за това, че в периода от май до декември 2021 г. в условията на продължавано престъпление и при опасен рецидив е излъгал 62 души. Измамникът е разпространил схемата си за набиране на работа в цялата страна. Успял е да заблуди хора от Пловдив и пловдивска област – включително в Труд, Белащица и Скутаре.

Районен съд–Пловдив е наложи на Валери Стоичков наказание от 3 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства в обвинителния акт.   

Стоичков е набирал желаещи за надомна работа за сглобяване на детски играчки чрез обява в интернет. Представял се за предприемач. Обаждали му се предимно безработни хора от цялата страна. Те били готови веднага да започнат надомната работа. 

Шарлатанинът нямал намерение да им я осигури, нито пък се занимавал с подобна дейност. Пострадалите изпращали поисканата от него сума – по 42 лева, но не получили части за детски играчки в замяна, нито пък парите им били върнати. Общият размер на причинената имотна вреда е 2607 лева.

Присъдата на Районен съд–Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд–Пловдив.

Арестуваха мъж, измамил над 80 пловдивчани с оферти за надомна работа