Окръжният съд в Благоевград призна за виновен и осъди на 3 години "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок 59-годишния шофьор на камион Илия Шопов, който преди 5 години прегази и уби на място 19-годишната Фатиме Колашова на пешеходна пътека.

Магистратите решиха, че Шопов е нарушил Закона за движение по пътищата и не е осигурил предимство на пресичащата студентка.

Правят „легнал полицай” до кръстовището в Благоевград, на което загина студентка

Трагедията стана на 12 декември 2017 година. Около 08,30 часа във фаталния ден Илия Шопов тръгнал от Симитли за Благоевград, като управлявал служебен товарен автомобил, натоварен с пясък за новострояща се сграда. Пристигайки в Благоевград, той се включил в движение по ул. "Александър Фон Хумболт". В близост до кръстовище с ул. "Славянска", след като видял тръгналата по пешеходната пътека Фатиме, водачът спрял и я изчакал.

Впоследствие Шопов завил надясно, в посока към МБАЛ-Благоевград. Междувременно студентката в ЮЗУ "Неофит Рилски" започнала да пресича пешеходната пътека в посока от Студентско общежитие № 1 към кв. "Освобождение". В този момент шофьорът вместо да спре, продължил ускорителното движение на тежкотоварната машина и прегазил Фатиме.

ВИДЕО показва Любенов и двама полицаи точно след катастрофата

Свидетел на катастрофата подал сигнал на тел. 112. Пристигналият екип на ЦСМП - Благоевград обаче само констатирал смъртта на момичето, припомня Dir.bg. След смъртта на първокурсничката, нейни колеги и университетски преподаватели организираха мълчаливи бдения, поставяйки цветя на пешеходната пътека. След поредица от протести на опасното кръстовище бяха поставени светофари.

Решението на Окръжния съд в Благоевград не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.