Тримата инспектори от ДАИ-Пловдив Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев бяха осъдени за взимане на подкупи. Това постановиха окръжните магистрати. Те бяха оправдани по обвинението за изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение, както и за това, че  някои от деянията си извършили в съучастие с неизвестен извършител.

Станко Милушев бе  лишeн  от свобода за 3 години при първоначален общ режим и глобен с 4000 лева.
Паун Тенев и Димитър Янакиев получиха присъди от по две години затвор при първоначален общ режим и глоби от по 3000 лева.

Окръжният съд в Пловдив лиши всеки от тримата подсъдими от право да заема държавна длъжност в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за срок от пет години и ги осъди да заплатят в полза на държавата стойността на предмета на престъплението.

По делото е установено, че на тримата обвиняеми било възлагано да правят проверки на транспортни фирми в Пловдивска област. Някои от инспекциите се извършвали в областния отдел "Автомобилна администрация" в Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.  Това станала от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 Обикновено въпросните инспектори от ДАИ съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. Обвиняемите многократно заявявали на служителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали подкупи от 300 до 5000 лева. Месарски бос пък  им плащал и с луканки.

След това съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. Превозвачи обаче се оплакали на органите на реда и полицаи задържаха инспекторите.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.