Агенция "Пътна инфраструктура" ще трябва да върне парите на пловдивчанин, платил винетка за колата си два пъти. Това следва от решение на Пловдивския районен съд, към който човекът се обърнал, след като от АПИ отказали да му възстановят сумата доброволно.

Той си купил годишна винетка на 13 април м. г., но при въвеждането на данните в системата пропуснал една цифра от номера на автомобила. След това платил таксата втори път, изписал коректно номера и се снабдил с електронна винетка. По-късно изпратил на АПИ мейл, в който описал случилото се, и поискал да си получи обратно парите от първата такса. От пътната агенция отказали с мотива, че срещу всяко едно от плащанията е била издадена отделна електронна винетка , а и в закона не е предвидена възможност за възстановяване на такси по погрешно декларирани данни, съобщи 24 часа.

Състав на Пловдивския районен съд обаче намира, че в случая няма две винетки за една и съща кола, защото първия път номерът на автомобила не е бил въведен точно и валиден документ не би могъл да бъде издаден. Така искът на шофьора е уважен с решение, което подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.