Пловдивчанин, обвинен в опит за купуване на гласове на изборите през април 2021 г., застава пред Районен съд днес.

Подсъдим по делото е мъж, срещу когото Районна прокуратура е повдигнала обвинение, за това, че на неустановена дата в края на март 2021г. до 04.04.2021г. в гр. Пловдив, организирал чрез други лица, предлагане на сумата от по 30 лева на гласоподавател, на жители от кв. “Изгрев“.

Срещу съотнетната сума те трябвало да гласуват на изборите на 04.04.2021г. за избор на народни представители в полза на известна политическа сила.

На неустановена дата преди изборите на 04.04.2021 г. подсъдимият взел решение да организира схема за „купуване на гласове“, като за целта събрал в своя офис група от хора, на които поставил задачи да обикалят по адресите из кв. “Изгрев“, да предлагат на живущите парични суми, да раздават пари, придружени с рекламни материали, като записват в тефтер имената и броя на гласоподавателите, за които са дадени пари.

Подсъдимият пояснил, че трябва да раздават по 30 лв., но само на лица от ромски произход, като тези пари и рекламни брошури били предназначени, за да гласуват хората на предстоящите избори за определена политическа партия.

Обяснил на лицата от така сформираната група да убеждават хората, че трябва да станат застъпници  и по време на изборите трябва да гласуват за политическата партия, както и да обикалят из махалата да казват на други хора да гласуват за същата партия и ако правили последното щели да получат още по 50 лв.