Австралиецът Джок Полфрийман, който бе осъден за убийството на Андрей Монов, но беше пуснат предсрочно, вече не е в България.

Той е напуснал страната преди близо два месеца, твърди bTV.

Полфрийман излезе предсрочно през 2019 г. Според закона, когато чужденец бъде освободен от затвора - независимо дали предсрочно или не, той трябва да напусне страната и 5 г. няма право да влиза.

Припомняме ви, че австралиецът беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. През есента на 2019-та състав на Софийския апелативен съд (САС) (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Виолета Магдалинчева) го освободи предсрочно с мотива, че е представил множество доказателства, че се е поправил за времето, прекарано в затвора.

Малко след това, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман, защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила.

След решението да бъде условно освободен, Полфрийман остана близо месец в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Той излезе от там в средата на октомври със задължението да се явява всяка седмица в местното районно полицейско управление.

Към този момент той имаше и забрана да напуска страната, която днес вече е отменена,и както стана ясно Полфрийман си е отишъл, вероятно се е прибрал при родителите си.

Джок Полфрийман вече може да си ходи. Върховните съдии го пуснаха!

Съдът: Полфрийман може да напусне България

Полфрийман: Не съм criminal, няма да бягам!