Директорът на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов е бил обвинен днес за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности.

Той влязал на разпит в днес  в 11 ч., а 15 минути по-късно .вече е обвиняем. В постановлението пише, че Папалезов участва в организирана престъпна група, заедно с още повече от 10 души.

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, каза Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализирана прокуратурата.

Съобщиха какво са открили при проверката в кабинета на Папалезов

Според нея не е имало нахлуване в МВР, обискиран е бил само кабинета на Папалезов: "Този български гражданин никога, по никакъв повод, в хода на това досъдебно производство, а и бих казала, в хода на кое да е, не е бил задържан, включително и за 24 часа.

Не е прецедент, Специализирана прокуратура, а може би и други прокуратури в страната, да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители! Не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път! Напротив, бих казала обратното. Специализирана прокуратура е формирала обвинителна теза по отношение на доста по-високопоставени полицейски служители".

Самият Ангел Папалезов също коментира обвинението си: "Истинско безумие е, защото този човек не го познавам. Познавам служители на Фондация "Тракия", но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работя по линия "Културно наследство" от 2003 г. насам.

Прокуратурата проверява Папалезов – полицейски шеф, свързан с Васил Божков

Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора. Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева, където успехът е международен".

Неговият адвокат Стефан Карайотов определи постановлението за "кухо", като каза, че внего е посочен само ръководителят на групата - Васил Божков, участниците в нея и са изредени членове от Наказателния кодекс, които касаят културно-историческо наследство.

По решение на наблюдаващия прокурор Папалезов е на свобода срещу подписка.

Автор на реплики на древни монети разпозна свои творения сред конфискуваните от полицая