Прокуратурата повдигна обвинения на водача на лекия автомобил, причинил катастрофата снощи в центъра на София, при която загина момче. Това съобщи на брифинг пред журналисти Иво Илиев, заместник градски прокурор от Софийската градска прокуратура.

Водачът ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

„Водачът е управлявал моторното превозно средство по начин, по който неминуемо би довел до такива общественоопасни последици. Първоначалните данни са, че се е движил с много висока скорост – около 80 км/ч, няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище, където има и заведения, буквално кръстовищата там са едно след друго. Самата пътна обстановка не предполага движение с висока скорост. И не на последно място – след употреба на алкохол“, обясни зам.-градският прокурор Иво Илиев, цитиран от Булфото.

Илиев допълни, че мъжът е разчитал на шанса и случайността и не е предприел никакви действия за предотвратяване на евентуално произшествие. Затова прокурорът е преценил, че деянието е извършено при евентуален умисъл. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Ако съдът го признае за виновен, той ще бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство до живот, предаде БТА.

Илиев каза още, че предвид високата обществена опасност, обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с оглед следващо внасяне на искане пред съда за постоянна мярка "задържане под стража". Това ще се случи във вторник, защото е необходимо време да се съберат доказателства и наблюдаващият прокурор по делото да се запознае с тях, допълни Илиев.

Припомняме, снощи 37-годишен мъж прегази 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на столицата. Мъжът е шофирал с висока скорост, съобщиха от МВР. Водачът беше задържан и беше установено, че е шофирал с над два промила алкохол в кръвта.

Пияният шофьор, прегазил дете в София, с 5 предишни нарушения

Междувременно се появи информация, че десетки души смятат да излязат утре на протест пред сградата на МВР, която се намира близо до мястото на трагедията.

Готвят протест след трагедията с 15-годишно дете в София

Излязоха резултатите от кръвните проби на шофьора, убил дете в София

Пияният шофьор, прегазил дете в София, с 5 предишни нарушения