Пробация за срок от 6 месеца е наказанието на 32-годишен шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на възрастна пешеходка в Перущица.

Инцидентът станал на 7 януари 2022 г. около 14,15 ч. на бул. "Иван Вазов". Водачът тръгнал назад, за да излезе от колона паркирали автомобили и да се включи в движението. Не се уверил, че може да направи маневрата без да създаде опасност за другите участници в движението, нито си осигурил човек, който да му сигнализира при проблем. Така ударил с мерцедеса си 81-годишна жена.

След инцидента шофьорът направил всичко по силите си да окаже първа помощ на пострадалата. Тя е била откарана в болница, но издъхнала от нараняванията си. 

Наказанието на водача се изразява в задължителна регистрация по настоящ адрес и подписване пред пробационен служител 2 пъти седмично, както и периодични срещи с такъв, пише 24 часа Лишен е от право да шофира за 6 месеца, но от този срок се приспада времето, за което книжката му е била отнета след инцидента, което е било с една седмица повече. 32-годишният жител на Перущица трябва да плати и 1487,50 лв. разноски. 

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.