180 лични карти в найлонов плик у член на ромската фамилия Бадеви от квартал „Забрал“ в Девин станаха причина прокуратурата в Смолян да се самосезира и да разпореди проверка. Това се случи след излъчен телевизионен репортаж. Обяснението на фамилията е, че личните документи са събрани за подписка до общинската управа. От друга ромска фамилия – Кирови твърдят, че личните карти са взети заради предстоящите избори.

Разкриха причината за мелето в Девин


Между двете фамилии избухна свада на 22 март вечерта в ромския квартал на Девин. Ромите са се замервали с дървета и камъни и са се обиждали. След кавгата в полицейския арест попаднаха 8 души. Материални щети има по пет автомобила, а няколко души бяха ранени. Последваха проверки на 16 адреса, при които бяха иззети мачете и са съставени множество актове за установени административни нарушения.

След скандала от двете фамилии се обвиняват в тормоз и всяка иска другата да бъде изселена. С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове. Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверката да се извърши от служители на РУ-Девин, а срокът за приключването й е 48 часа.

Масов бой в Девин


Всички роми в Девин са регистрирани на един адрес – улица „Освобождение“ №1 в квартал „Забрал“.
„Останах с впечатлението от думите им, че личните карти са за подписката им е за изселване на едната фамилия. Но общинската администрация не виждам как може да се намесва в това. В момента там има регистрирани с постоянен адрес 226 човека, от които 113 пълнолетни“, заяви кметът на община Девин Здравко Иванов. Така той опроверга подозренията, че личните карти са събрани заради изборите, защото според броя на пълнолетните, които могат да гласуват, събраните 180 лични документи не отговарят на броя на тези, които имат право на глас.
Кметът на Девин Здравко Иванов отхвърли и твърденията на част от ромите, че са регистрирани наскоро хора в квартала от Пещера, които създават свадите.

Участници в мелето с брадви в Казанлък: Не сме убийци, не искахме да стане така


„В мандата ми на кмет има приети заявления за регистрация по постоянен адрес само на 7 пълнолетни в квартала. Тези, на които сме помагали, са единични случаи. Помогнахме на един от тях, който 40 години е бил без лична карта. Няма масова регистрация. Свадата от двете семейства не е на база, че сега има пришълци. И двете семейства живеят повече от 20 години тук, не са новодомци, които да са започнали да създават сега проблеми. Няма никакъв повод да свързват общината с техните дразги. Ние гледаме да помагаме на всеки един жител на общината, независимо от какъв произход е“, каза още Здравко Иванов. Той подчерта, че ромите в „Забрал“ като цяло са кротки, работливи и не създават неприятности и такава свада в квартала им не е ежедневие.
Според Кирови, свадата станала, заради закани за убийство във Фейсбук.

Баща на две деца е загиналият при масовия бой в Казанлък


„Сергей Ковачев се прави на кмет на ромите, той има досие преди 20 години е трепал дете от нашата фамилия на 6 годинки за една вафла, беше малък. Той иска да се махнем, а ние искаме той да се махне, нас ни е страх от него, иска да ни трепе. Ние нямаме вражда, защото сме роднини и бяхме спрели враждата. Сега стана свадата заради това, че е пратил малки деца да чупят на моя брат камиона, защото бяха пияни“, каза Надежда Кирова. Брат й Камен Киров твърди, че са му потрошили камиона. С рана до дясното око след свадата е 22-годишният Исус Киров. Т

ой твърди че няма криминални и хулигански прояви досега.
„100 човека тръгнаха срещу мен и баща ми. Аз пострадах, един ме удари с дърво по главата“, твърди Исус. Фамилията беше пред полицията преди обяд днес за споразумение с другата фамилия.
„Искаме да се разберем с Бадеви в полицията, та да няма скандали, но те не идват“, казват Кирови.
Сергей Ковачев не беше открит за коментар.