Апелативен съд – Пловдив отмени домашния арест на Ангел Марчев и му определи мярка за неотклонение парична гаранция от 4 000 лева.

Срещу него са повдигнати две обвинения. Първото е за това, че на 08.01.2022 г. в частна медицинска лаборатория на Пампорово е добавил неправомерно компютърни данни  в информационната система на Министерство на здравеопазването, която е генерирала данни и са издадени удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест спрямо двама свидетели. От тях той е получил общо 600 лева, за да бъдат издадени два сертификата, като единият свидетел въобще не се е подлагал на тест в лабораторията, където работи обвиняемият. Спрямо другия свидетел е издаден сертификат, като посочените стойности в този сертификат се различават съществено /десет пъти/ с резултата, установен при проведено друго изследване на 10.01.2022 г.

Както ви разказахме как след разследване на GlasNews.bg се стигна до арести за фалшиви сертификати в един от големите ни зимни курорти-Пампорово. Показахме ви как се издава сертификат за Ковид, без да си видял човека. Видяхте кои са продавачите и каква е схемата.

Домашен арест и гривна за мъжа с фалшивите сертификати

Второто обвинение е за това, че на 09.01.2022 г., като работещ в търговско дружество, е поискал и приел имотна облага от 300 лева, която не му се следва, за да извърши действия в нарушение на задълженията си при осъществяване на търговската дейност по издаване на сертификат за наличие на антитела на свидетелка.

След анализ на доказателствата по делото Пловдивският апелативен съд прецени, че няма достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение Ангел Марчев да е съпричастен към първото обвинение за престъплението по чл. 319б ал.5 т.2 от Наказателния кодекс, а именно, че лично е въвел компютърните данни в информационната система на Министерството на здравеопазването за издаване на сертификати за наличие на антитела. В тази връзка по делото не са ангажирани от прокуратурата никакви доказателства, а наличните сочат на принос на обвиняемия към инкриминираните сертификати, но не и че той е извършител на престъпните действия, довели до издаването им.

Съдът намери, че има достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение по второто обвинение. За него е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години или глоба до двадесет хиляди лева.

Разследване на GlasNews: Продавачите и схемата за фалшивите сертификати