Районната прокуратура в Смолян наблюдава досъдебно производство срещу лекар от Мадан, вписал недействителни ваксинации на четирима пациенти, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура в Пловдив. Производството е по текст от Наказателния кодекс за компютърна измама.

Случаят с медика, фалшифицирал данни за извършени от него ваксинации срещу коронавирус, е разкрит, след като пациент се обърнал към друг лекар с искане за имунизиране. При справка в националния регистър се установило, че пациентът вече е "ваксиниран", и така е проследена измамата. Четирите "виртуални" ваксинации са вписани през април и май. 

Според разпоредбите в компютърните дневници на РЗИ се отразяват не само имената на пациентите, но и тези на лекарите, поставили ваксината. Медиците получават по 10 лева възнаграждение за всяка поставена доза.

За случая от РЗИ - Смолян е бил подаден сигнал и полицията е извършила проверка. След постъпване на материалите в Районна прокуратура - Смолян, на 20 октомври 2021 г., е било образувано досъдебно производство за компютърна измама.

По делото се извършват активни действия по разследването, като при събиране на достатъчно доказателства за вината на конкретно лице в извършване на престъплението, незабавно ще бъде повдигнато обвинение.