Един от задържаните за източване на Здравната каса през фиктивния медицински център в Пловдив е направил пълни  самопризнания пред съдия, съобщи наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. За схемата са задържани 8 души, а петима днес се изправиха пред Районния съд.

Пред съда се изправиха управителят на медицинския център "Медлайф" Ненко Василев, д-р Ростислав Костадинов и тримата помагачи, които са служители на фирмите на организатора - Пламен Коларов, Веселина Николова и Златка Бързашка. Коларов е човекът, направил пълни самопризнания пред съдия, предаде Trafficnews

"Д-р Ростислав Костадинов не е участвал в съставянето на протоколите, с които са източвани пари от НЗОК. Тези обвинения са абсурдни. Явно е станало някакво объркване. Надявам се Пловдивският съд да установи какво е то", това коментира адвокатът на един от задържаните пловдивски лекари от фиктивния медицински център на д-р Ненко Василев- Стефан Петков. Според адвоката няма законово основание той да бъде задържан. "Те не са обичайните престъпници. Освен това нито едно от повдигнатите обвинения не предвижда минимум 10 години затвор, а наказанията са от 3 до 15 години. Моят клиент няма против да му бъде наложена мярка за неотклонение, но нека тя да е такава, че да може да се защитава", заяви адвокатът. 

Според Петков, Костадинов е работел за въпросния медицински център, извършвал е прегледи, но няма общо с фалшифицирането на документите. Като член на лекарската комисия, подписът на д-р Константинов стои под въпросните протоколи. "Тези протоколи са в електронен вид и се подават в касата по електронен път. Ясно е лицето, което ги е входирало и това не е д-р Константинов. Да не забравяме , че и лекарите рядко работят лично с електронните си подписи. Обикновено ги оставят на медицинската сестра, която попълва документите за НЗОК" заяви адвокатът. 

“Поискахме най-тежката мярка за неотклонение спрямо петима обвиняеми. За другите трима има обективни причини, от които преценихме, че не могат да се изправят пред съда- те са здравословни и възрастови. Реално от двете фирми на единия от обвиняемите, са прибрани дори повече от 850 000 лева. По всички протоколи, които са издадени към този медицински център, са изплатени 5 200 000 лв. За  около 4,5  милиона  лева  ние трябва да разберем дали правомерно или неправомерно са постъпили или”, заяви прокурор Пехливанов. 

Държавното обвинение добави още, че парите ще бъдат върнати на държавата. Предстои да бъдат направени запори от съда на всички сметки, недвижими имущества, дружествени дялове, притежавани от обвиняемите. Прокурорът казаха още, че на този етап не съществува доказателство в насока, че някой от Здравна каса е замесен също в схемата.

“Протоколите са съставени по предвидения ред. Имам подписи от лекари. Един е направил пълни самопризнания като обвиняем пред съдия. Не мисля, че сме в грешна посока, както бяхме обвинени в съдебната зала" каза обвинителят. 

Прокурор Пехливанов заяви, че само двама в съдебната зала са лекари, а останалите трима са били служители в магазина.

По думите на прокурора, тримата служители са набирали хора, чрез които да бъде източвана касата. Обикаляли са и по малки населени места, за да събират лични данни, като заблуждавали хората, че им се полагат помощни средства. В някои от случаите са изписвани такива на стойност 7000 лв., а пациентите са получавали 7 пъти по-евтини средства.

"Те са извършвали активни действия по предоставянето на помощни средства, по събирането на данни, като са се представяли за медици.  Обяснявали са на хората, че им се полагат медицински средства. Питали са ги дали имат диагноза или заболяване, вследствие на това по тяхна преценка са им предоставяли ортопедични обувки. Това не е съобразено със закона и също така те не са били лекари. На място са спирали хора, гледали са им краката, изписвали са медицински пособия. И са им казвали заучени фрази, че им се “полагат”, а те не се “полагат” , те се “изписват”. Събирали са хора, ходили са по общини и т.н. Събирали са личните карти на хора и са ги изпращали в магазина”, завърши прокурор Пехливанов. 

"Съжалявам, че медиите не бяха вътре, за да чуят пледоарията ми. Няма как всички обвиняеми да са извършвали едно и също. Моята подзащитна е обвинена като помагач, а в какво е помогнала не стана ясно,"заяви адвокат Зоя Тошкова

Съдът остави и петимата в ареста с мотивите, че според събраните доказателства всеки от обвиняемите е съпричастен към престъплението. По думите на съдията не е налице опасност от укриване, но ако обвиняемите бъдат пуснати с по-лека мярка, има опасност да извършат друго престъпление.

Адвокатите на всички задържани заявиха, че ще обжалват решението пред Окръжен съд-Пловдив. 

Кои са задържаните лекари?

Д-р Ненко Василев е добре познат на Икономическа полиция. Всъщност това е поредната схема за източване на бюджета от пловдивския лекар. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „Медлайф”. „Медицински център Медлайф“ ЕООД е регистрирано ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноември 1998 г. и към онзи момент едва е навършил 18 години.

 Компанията е със седалище в София, въпреки че Василев е от Пловдив, и с предмет на дейност: Осъществяване на специализирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с различни признати специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна инспекция, в това число диагностика, лечение и наблюдение на болни, консултации, профилактика, лабораторни и други видове изследвания, предписване на лекарства и лекарствени средства, експертизи на временна нетрудоспособност, издаване на медицински документи във връзка с дейността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с осъществяване на извънболничната помощ, както и всички видове търговски сделки, необходими за задоволяване нуждите на осъществяваната медицинска дейност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил абсолютно фиктивен и там не са извършвани нито една от изброените по – горе дейности.  

Управител е баща му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функция, той трябва да притежава и необходимата медицинска квалификация. Според официални документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като лекар през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска специалност „Вътрешни болести“ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година завършва здравен мениджмънт с диплома в УНСС.

 Името на Василев е замесено в много скандали. Той е бивш управител на Медицински център „Аврора” /бившето ДКЦ „Надежда” в кв. "Гагарин"/. След фалита на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на персонала на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински принадлежности за хора с увеждания.

През годините негови фирми трупат сериозни задължения към НАП, банки и контрагенти. В следствие на това има запори, фалити и завлича редица фирми.

Проф. д-р Ростислав Костадинов работи в катедрата по "Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки" в Медицински университет - Пловдив и преподава там. Неговото участие буди недоумение, предвид блестящата му лекарска биография. Той е работил като военен лекар, бил е част от военномедицинския отряд за бързо реагиране, участвал е в редица мисии в чужбина. 

Проф. доктор Ростислав Костадинов е професор по Медицина на бедствените обстановки и началник секция в катедрата в МУ-Пловдив. Той е първият български медицински офицер назначен на служба в командните структури на НАТО - 5 години служи в Главния щаб на Съвместното командване на НАТО в Неапол, Италия. Ръководи планирането на медицинските интервенции и след това и здравното обезпечаване на интервенцията " Обединен бранител " в Либия през 2011 година, за което е награден с орден от основния секретар на НАТО. Професорът е президент на интернационалния теоретичен комитет на International Disaster Medicine Association (IDMA) и специалист в Defence and International Security Institute (DISI). Секретар е на Синдикален регионален съюз на КТ "Подкрепа". 

 Д-р Мария Декова е епидемиолог и е сред най-уважаваните лекари във Велико Търново.