Окръжен съд - Благоевград окончателно потвърди, че бащата на двете убити деца в Сандански - Георги Трайков е упражнявал домашно насилие над жена си Кристина Дунчева.

През ноември м.г. 3-годишната Ивон и 5-годишния Васил бяха намерени заклани в дома им в Сандански. Майка им Кристина Дунчева бе арестувана и обвинена в жестокото убийство. Оказа се, че преди трагедията тя е подала сигнал за домашно насилие срещу мъжа си Георги Трайков.

Окръжният съд в Благоевград отмени решението на Районен съд – Сандански в частта, с която Георги Трайков е осъден да заплати глоба 1000 лв., и потвърди решението ИЗЦЯЛО в частта, в която е издадена заповед за защита в полза на жена си Кристина Дунчева.

Тричленен състав на Окръжен съд - Благоевград прецени, че наложената глоба на Трайков в максимален размер от 1000 лв. е несъответна, заради това, че той не е осъществил физическо насилие. Магистратите редуцираха размера на глобата до 500 лв. В останалата част първоинстанционното решение е потвърдено изцяло.

Пред Окръжен съд – Благоевград делото е образувано от Трайков чрез въззивна жалба, в която той посочва, че според него първоинстанционното решение е незаконосъобразно и необосновано, освен това защитата на жалбоподателя намира, че решението е постановено в противоречие със събраните доказателства по делото, съобщи 24 часа.

За да произнесат решението си, окръжните съдии взеха предвид разпитите на шестима свидетели, писмените обяснения на страните дадени пред полицейските органи и прецениха, че молбата за защита на Кристина Дунчива е основателна.
Наложените мерките за защита са потвърдени и Трайков има забрана да я доближава за срок от 1 г. - до 15 януари 2022 г. Кристина обаче е задържана и е настанена в психиатрична болница, така че мъжът й и без това няма как да я доближава, поне на този етап.

От събраните по делото доказателства, Окръжният съд прие за безспорно, че от известно време преди 5 октомври 2020 г. отношенията между Кристина и Георги са се влошили. Данните по делото, сочат, че още сутринта на 5 октомври 2020 г. те са се скарали, а поведението на Трайков излязло извън обичайното на ежедневния живот с друг човек.

Според съда установено е, че по отношение на Кристина, той е отправил заплаха за физическо унищожение, което следва да се третира като акт на психическо насилие. Това е основание да се приеме и молбата й за основателна. Според магистратите не се установява Трайков да е осъществил физическо насилие същия ден.

Бащата на убитите деца от своя страна също е подал насрещна искова молба за домашно насилие срещу жена си. Тя обаче бе отхвърлена и от Районния, и от Окръжния съд. "Дори и Кристина да е отправила обидни според него изрази, не всяко конфликтно поведение и грубост могат да се квалифицират като домашно насилие", категорични са съдиите.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Кристина след убийството на двете си деца: Нека ми ги вземат сега!

Заплахи с децата й, за живота й… Из жалбата на Кристина срещу Георги