По искане на Софийска градска прокуратура Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемна 24 години, неосъждан.

Досъдебното производство по случая е започнато на 31.03.2022 г. в условията на неотложност и се води в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“-МВР под ръководството и надзора на СГП. Извършени са претърсване и изземване, обиск и изземване, протоколите за които са одобрени от съда по надлежния ред, събрани са веществени доказателства, разпитани са свидетели, назначени са експертни справки, извършени са и други процесуални действия в началния етап на разследването.

Събрани са доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни, поради което на 01.04.2022 г. мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление и е постановено от наблюдаващия прокурор задържане на обвиняемия за срок до 72 часа.

Събраните до този момент доказателства сочат, че на 31.03.2022 г. в гр. София 24-годишният е държал без надлежно разрешително и с цел разпространение различни видове наркотични вещества с приблизителна стойност 500 000 лева, а именно над 50 кг коноп (марихуана), както и амфетамин с тегло 928,17 грама, кокаин с тегло 441 грама, МДМА с тегло 39,76 грама и хашиш с тегло 105,6 грама.   

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за   което е обвинен, както и че е налице реална опасност да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение не е окончателно и по неговата законосъобразност се произнася Софийски апелативен съд.