Двадесетгодишен неправоспособен водач от с. Баница е предаден на съд за автокатастрофа със загинало момиче.  Обвиняемият не притежава свидетелство за управление на МПС. Въпреки това на 05 август 2020 г., управлявал лекия автомобил на брат си без негово знание.

В центъра на селото обвиняемият качил в колата трима души и потеглил към бензиностанция. След зареждане с гориво, навлизайки в участъка преди входа на с. Баница, обвиняемият натиснал рязко педала на газта и увеличил скоростта на движение на автомобила до 122 км/ч., което е с 90 км/ч над ограничението в участъка.

Излизайки от ляв завой, при мокро пътно платно, управляваният от него автомобил загубил сцепление на гумите с асфалта и напречна устойчивост. Колата продължила движението си неконтролируемо, преминало по диагонал лентата за насрещно движение и се ударило в ствола на крайпътно дърво.  Колата се преобърнала и се установила в тревната площ върху тавана си.

Свидетел на пътния инцидент подал сигнал на телефон 112. Пристигналият на място екип на спешна помощ констатирал смъртта на 15-годишното момиче, пътувало в колата. Другият пътник – 20-годишен младеж транспортиран за лечение в болница.

От изготвената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на момичето се дължи на открита черепно-мозъчна травма, довела до състояние несъвместимо с живота. Пострадалият получил средна телесна повреда, причинила трайно затруднение на движението.

Според вещите лица, изготвили съдебна автотехническа експертиза, причина за настъпилото ПТП е превишената скорост на движение на управлявания от обвиняемия автомобил.

Снимката е илюстративна

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.