Окръжна прокуратура – Кюстендил привлече към наказателна отговорност 56-годишен шофьор на камион за опит за контрабанда на амфетамин през ГКПП Гюешево.

Около 20,15 ч. на 18 юли на Митнически пункт „Гюешево”, бил спрян за проверка товарен автомобил  „Мерцедес“, пътуващ от България за Косово, превозващ кроасани. В кабината на превозното средство митническите инспектори  открили кашони със соларни лампи, в които били укрити 4 стъклени буркана, съдържащи розово-бежови таблетки. В един от кашоните бил установен и пакет, облепен с тиксо. В полиетиленов плик имало бяло прахообразно вещество и друг пресован пакет със същото вещество.

При направените полеви наркотестове веществата реагирали положително на амфетамин. Общото им тегло е 3,898 кг.

 С постановление на разследващ орган в качеството на обвиняем за опит за незаконно пренасяне през границата на страната високорискови наркотични вещества е бил привлечен управлявалият камиона.

Извършеното от него престъпно деяние представлява тежко умишлено престъпление. За контрабанда на наркотици законът предвижда наказание „лишаване от свобода” за срок от 10 до 15 години и глоба в размер от 100 000 до 200 000 лева.

Днес Окръжна прокуратура – Кюстендил ще внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия.