Шуменската полиция и прокуратурата дължат 2 000 лв. обезщетение на шофьор, който доказал, че не е карал кола след употребата на наркотици. Решението е на Районния съд в Нови пазар.

Освен това двете институции дължат солидарно 80 лв. деловодни разноски на ищеца, както и 1 110 лева на съда за изплатени възнаграждения на вещи лица.

С.Р. от Нови пазар бил спрян от пътни полицаи в Шумен, където отишъл с приятел на дискотека. Униформените го тествали с "дръг чек" и той отчел наркотични вещества.

Тъй като не бил съгласен с резултата, поискал да даде кръвна проба и с белезници го отвели при медицинско лице, където водачът обяснил, че приема лекарства.

Междувременно автомобилът чу бил претърсен за наркотици, а такива не били открити. Отвели го да пренощува в ареста, отнели му и книжката за 1,4 г.

Резултатът от кръвната проба се забавил, а мъжът бил принуден да кара баща си да го вози до работа. Чувствал се унизен, изпитвал неудобства, бил притеснен заради воденото наказателно производство.

Според жалбата му, загубил работата си, заради липсата на шофьорска книжка, не могъл да започне и нова като дистрибутор. Затова претърпял и имуществени вреди в размер на още 2 000 лв., но съдът не ги е приел. Срещу признаването им били и полицията, и прокуратурата.

След резултата от кръвната проба досъдебното производство срещу С.Р. е прекратено, върната е и шофьорската му книжка.

Решението на съда в Нови пазар подлежи на обжалване пред Окръжен съд Шумен.