Казанлък е втората ми родина… изповядва д-р Сергей Зоненко пред ведомствения вестник на оръжейната фирма “Арсенал” “Трибуна”, през февруари 2020 г.

В публикацията той е представен като ръководител на направление “Кумулативни боеприпаси”, а съпругата му Олга - като конструктор.

До 17 септември двамата имали трудови договори с фирмата. Били в неплатен отпуск, след което не се явили на работа. В началото на октомври в “Арсенал” открили, че липсват части от изделия и документи. Заподозрели отсъстващите чужденци.

Според руската Уикипедия Зоненко е известен учен в областта на боеприпасите. Руски гражданин с украински произход, мъжът е роден през юни 1961 г. в Татарстан.

Арестуваха чужденци, работещи в "Арсенал", заради липса на изделия

Съпругата му, която е с една година по-малка от него, е гражданка на Литва. Двамата са семейство от 1984 година, имат син и дъщеря.

В неделя Окръжният съд в Стара Загора остави съпрузите и 24-годишния им син Вениамин за постоянно в ареста. На 5 октомври автомобилите, с които са пътували, бяха задържани на ГКПП Кулата, а в тях бяха открити образци и документи, за които се предполага, че са изнесени от оръжейната фирма и са нейна служебна тайна.

Тримата са обвинени за изнасянето на чувствителна за фирмата информация - образци на изделия и документи. Подробности не се съобщават.

Прокуратурата дори започна разследване срещу МВР и ДАНС за това, че са разгласили информация по разследването.

От публикацията в заводския вестник “Трибуна” става ясно, че семейството е в България от 8 г. За да дойдат тук, продали кола, апартамент и вила в Москва. Зоненко казва, че нямали намерение повече да се връщат в Русия.

В началото искали да заживеят в Литва, накъдето ги теглели родовите корени на Олга, но там нещата не сработили. После избрали друга държава от ЕС - България, която Сергей бил посетил още през 1983 г. Тогава гостувал на Софийския университет като млад учен. Страната му харесала.

Най-напред семейството било в Бургас, където се задомява дъщеря им - тя вече ги радва с две внучета, после идват и намират професионален пристан в Казанлък. В града синът им завършва училище, занимава се с програмиране. Освен това е добър тенисист и заради спорта живее през повечето време в Италия. Най-вероятно затова и обвиняемите са задържани на Кулата - на път за Италия през Гърция.

За себе си д-р Зоненко скромно казва, че има две хобита - пътешествията и футболния отбор “Реал” (Мадрид). Не пропускал мач на кралския клуб. Веднъж пътували от Казанлък до италианския град Бари и обратно, за да отидат на концерт на Поало Конте.

За кариерата му на прочут учен разказва повече руската Уикипедия, която му отделя подобаващо място. Научната му сфера е механика. Той е кандидат на физико-математическите науки от 1988 г. Член е на Руската академия на науките.

Като учен участвал в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобил и от тежкото земетресение в Армения. През 2002 г. открива физичен закон, който описва поведението на метала при взривове и благодарение на това свое откритие работи успешно по проблемите на взривната неустойчивост, пише "24 часа".

През 2010 г. патентова теория за производството на кумулативни боеприпаси, което му помага да се занимава с иновативни производства и в “Арсенал”.

Преди да дойде в България, той работи в световноизвестна руска фирма за разработка и производство на най-съвременни боеприпаси, която напуска доброволно.