В Апелативна прокуратура – София постъпиха материали от Окръжна прокуратура – Благоевград във връзка с разпоредена проверка на преписки и досъдебни производства, касаещи лицето Велко Тодоров от Марикостиново, община Петрич.

Повод за нея са публикации и репортажи в медиите за нанесен от него побой на мъж и твърдения на граждани относно други негови деяния.

Лицето е привлечено в качеството на обвиняем от Районна прокуратура – Благоевград по досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на 09.07.2023 г. По искане на държавното обвинение спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Действията по разследването по това дело продължават.

Хората от Марикостиново искат оставката на кметицата, чийто син преби мъж

Срещу същото лице към настоящия момент са образувани общо десет преписки и досъдебни производства.

От проверката, извършена на място в Районно управление на полицията гр. Петрич, е установено наличие на архивирани две жалби, касаещи лицето, за които не е уведомена компетентната прокуратура.

По шест от преписките, заведени по повод сигнали и жалби от различни лица за деянията на лицето (в т.ч. за побои, закани, грабеж), са постановени откази от образуване на досъдебни производства. Досъдебното производство за закана с убийство е прекратено.

Задържаха кметския син, който преби мъж в Петричко

През м. ноември 2018 г. на лицето е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от една година по дело за престъпление по транспорта.

Предстои осъществяване на служебен контрол от Окръжна прокуратура – Благоевград върху прокурорските актове по приключените преписки и досъдебното производство, както и произнасяне по архивираните в полицията преписки.