Спор за 20 лв. е причината за убийството на 49-годишния Смаил от „Харман махала“. Убиецът му Амет, негов набор по възраст, има едва 6 месеца трудов стаж за целия си живот. Това съобщиха на брифинг от пловдивската прокуратура.

Дъщерята на убития мъж в Пловдив публикува СНИМКА на извършителя

Малко преди да бъде извършено покушението, няколко лица, част от които бил убитият, се събрали на запой. Към тях се присъединил и Амет по прякор „Петре“. След възникнал конфликт между Смаил и Амет, извършителят на престъплението бил изгонен от компанията. Известно време след това той се върнал, държейки в себе си кухненски нож с дълго 18 см острие. Последвала нова разпра, Смаил се изправил и отишъл при Амет. Двамата се сборичкали и паднали на земята. Останалите членове на компанията им, които се опитвали да потушат напрежението, видели ножа, притеснили се и избягали. Именно тогава били извършени и фаталните наръгвания. 

След като видял, че Смаил е бездиханен, Амет взел телефона му и го продал в заложна къща. С парите от него отишъл на казино, където проиграл цялата сума. Взел и часовника му. Него се опитал да продаде, но отказали да го купят, затова го задържал. 

„Сигналът за убийството бе подаден на 20-ти около 6:30 ч. Сигналът касаеше лице в безпомощно състояние. Незабавно е сформиран екип на МВР и Спешна помощ, които констатират смъртта на жертвата“, заяви директорът на пловдивската полиция Васил Костадинов по време на брифинга. Полицията е знаела, че Амет е убиецът още в самото начало на работата си по престъплението, предаде trafficnews

Първоначало Амет е бил издирван от служители на 3 РУ, на чиято територия е извършено убийството. По-късно е задействан и целия ресурс на дирекцията в Пловдив. Проверявани са входно изходните артерии на града, населени места извън него, както и всички места, за които е известно, че убиецът посещава. Работено е с близки на лицето, които обаче също не успявали да осъществят контакт с него. Мероприятията били с огромен мащаб. Обхванали няколко области – Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Когато Амет е бил намерен и арестуван, той не оказал никаква съпротива.

„Все се решение на 23-ти рано сутринта да се престъпи към блокиране на „Харман махала“, където бе извършено престъплението. Специализирани екипи и почти целия състав на 3 РУ затворехме махалата и всички подстъпи към нея. Започна се проверка дом по дом , от къща в къща. Проверяваха се всички помещения. Междувременно в хода на тези действа пристигна информация, че той е задържан“, заяви Костадинов.

Днес той ще бъде привлечен като обвиняем. Ще бъде задържан до 72 часа, а по-късно прокурор ще внесе мярка за неотклонение искане за задържане под стража. На Амет ще бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство. По-късно ще се прецени дали се касае за квалифициран състав, който предвижда по-високо наказание, допълни наблюдаващият прокурор Йосифов. 

Назначена е съдебно медицинска експертиза. Налице е дълбока рана в областта на корема, която е довела до кръвоизлив. Вероятно именно това е причина за фаталния край, съобщиха още разследващите.