Случаят с починалата жена в Спешното отделение във Враца потресе цяла България.

Жена издъхна в Спешното във Враца, а рецепционистката си бърка кафето! ВИДЕО

Преди година двама пациенти с COVID-19 починаха, след като бяха оставени да чакат на стълбите на държавната болница в Пловдив. Скандалното видео, което тогава обиколи социалните мрежи, показа как двамата мъже, оставени в безпомощно състояние чакат за настаняване пред сградата. Единият на кислородно дишане, а другият – легнал на стълбите.

Приключи ли проверката по този случай, намериха ли се виновни и има ли наказани?

"Все още няма виновни и наказани. Прокуратурата спи дълбокия си сън, следствието – също. Единственото, което съм получила от тях, е право на безвъзмездна помощ от 10 000 лв. и право на консултация с психолог", обяви пред Нова тв Мария – съпруга на единия от починалите.

"Съпругът ми стоя 2 часа отвън с още двама пациенти. 15 минути бяхме в отделението, след това той почина. Беше лишен от хемодиализа и от кислород. Когато го качихме в отделението, там също нямаха монтирани апарати за кислород. Не му дадоха такъв до последно", каза още тя.

По думите й случаят във Враца наподобява този в Пловдив.

"Много хора починаха по този нелеп начин. Няма наказани и осъдени лекари и докато няма – хора ще умират така", добави Мария.

От Университетската болница "Свети Георги" коментираха, че във връзка със случая петима души са дисциплинарно наказани, като са уволнени са от болницата, а други двама са с последно предупреждение за уволнение.