Уникална за България експертиза установи категорично възрастта на Омар, който точно преди една година с автобус, пълен с нелегални мигранти, помете и уби бургаските полицаи-герои Йордан Илиев и Атанас Градев. Това  окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, потърсен за коментар докъде е стигнало разследването по случая, който почерни страната. 

Издигнаха паметник на убитите от бус с мигранти полицаи в Бургас СНИМКА

"Прокуратурата е действала достатъчно експедитивно, за да приключи разследването в рамките на година. По делото има уникална по характер комплексна съдебно-медицинска експертиза, която е определила възрастта на Омар - на база не само външни белези, но най-вече анализ на цялата костна структура. Обект на изследването са тазови кости, коленни стави, стави на ръка. Наред с това е направена и ортопантомография - анализ на зъбния статус. Всички зъби на изследваното лице са постоянни, която означава, че са със завършен коренов растеж. Предвид тази структура и развитие на зъбите лицето няма как да е под 18 години. Заключението от тези изследвания е, че Омар е във възрастовата група над 18 и под 20 години", каза обвинител номер 1 на Бургаска област.

Заличени са наказанията на граничари, наложени за смъртта на полицаи в Бургас

Изследването е уникално по характер и методика, защото няма данни до момента да е направено у нас. Това се прави само в големите футболни отбори, когато сключват договори с африкански играчи, тъй като лъжат за възрастта си. Клубовете разполагат с такава технология да установят действителните им години, информира "Флагман".

Окръжният прокурор Георги Чинев отбеляза, че скоростта, с която се движел автобусът-убиец, също е установена. Той навлязъл в кръговото кръстовище "Трапезица" с 78 км/ч, а позволената скорост е до 40 км/ч, тоест почти двойно по-бързо от разрешеното движение. Такава е била скоростта и при удара с полицейската кола. Тежко превозно средство, препълнено с хора, движещо се толкова бързо, се равнява на бомба на колела.

Разследването по делото е приключило, но какво предстои, разяснява прокурор Георги Чинев: "Когато разследването по всяко дело приключи, на оправомощените лица, а това в случая са обвиняемият и наследниците на пострадалите на загиналите полицейски служители, им се дават да се запознаят с материалите по делото, което се нарича предявяване. И след това се изготвя едно мнение, делото се изпраща на прокурора, който в едномесечен срок трябва да го внесе в съда с обвинителен акт. Ако приемем, че предявяването ще отнеме повече време, да кажем 10-15 дни, тъй като делото е в голям обем като количество, а и оправомощените лица не са малко, след това по закон прокурорът има месец да се произнесе. Надявам се и смятам, че до месец и половина-два делото е внесено в съда с обвинителен акт и насрочено за разглеждане. Въпреки големия обем година след трагедията разследването е приключило", завърши прокурор Чинев.

Старши инспекторите от Първо районно управление Атанас Градев, на 43 години, и 30-годишният Йордан Илиев загубиха живота си рано сутринта на 25 август 2022 г., когато бяха пометени заедно с патрулния си автомобил от препускащ с бясна скорост автобус, пълен с мигранти. Паметникът, който бе открит днес, е поставен точно на мястото на удара, а двата камъка символизират сблъсъка между живота и смъртта.