Предсрочно са заличени наказанията на девет гранични полицаи, които бяха наложени за допуснати фрапантни нарушения при фаталния инцидента с автобус с мигранти и уби на място двама бургаски полицаи. Според Генади Тенев, заместник- председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР наказанията, които са били наложени са намали пряка връзка с трагичния инцидент.

"Тези колеги не трябваше да бъдат наказани. Тези наказания не бяха правилни. Явно гузната съвест на някой в ръководството на МВР проговори и ги отмениха, позовавайки се на възможността в закона на МВР при изтичане на половината от наложеното наказание да бъде отменена другата половина. Това обаче не заличава самото наказание, колегите ги обжалват в Административен съд", коментира за Генади Тенев.

Кола помете младежи в Пловдив, пресичали на "зебра" СНИМКИ

По думите му граничните полицаи са наказани за чисто формални нарушения в служебната им дейност, информира БГНЕС. "Проверка във връзка с трагичния инцидент на 25 август беше започната едва на 7 септември, повече от 10 дни, след като загинаха двама полицаи, Това, което беше открито като нередност при извършването на тази проверка в РДГП Бургас и РДГП Елхово беше използвано за повод да се направи един списък и да се напишат формални нарушения, за които граничните полицаи да бъдат наказани, за да има потушаване на напрежението в обществото и изчистване на гузна съвест на по-висши ръководители и да не се търси отговорност от тях."

Мъж прави неприлични действия. Варненка: Пазете си децата!

По думите на Генади Тенев никой от наказаните гранични полицаи няма вина, че няма достатъчно щат, няма достатъчно техника, няма достатъчно оборудване, няма достатъчно подготовка на служителите и липса на координация, когато е станал трагичния инцидент.