Велико Желев е обвинен за изнудване, съобщават от Софийската градска прокуратура.

На 07.03.2023 в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени по компетентност материали по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура относно евентуално извършено престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 213а, ал. 2, т. 4 от НК – изнудване, извършено от повече от две лица. Наблюдаващият прокурор при СГП е приел по компетентност досъдебното производство.

Желев е обвинен, че на 24 февруари в офиса си в центъра на София, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Благой Андонов да извърши нещо против волята му със сила, удари по лицето и тялото - лека телесна повреда. 

А именно да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева и с това да му причини имотна вреда в размер от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица - престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 213а, ал. 2, т. 2 и т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Прокуратурата разследвала Велико Желев и за телесна повреда ВИДЕО

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда „Задържане до 72 часа".  Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.

Арестуваха известен бизнесмен в София! Претърсват офисите му

 

Претърсиха и вилата на Велико Желев