37-годишен пловдивчанин е арестуван за лихварство. Това заявиха на съвместен брифинг Окръжна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР-Пловдив.

„След акция на Икономическа полиция Пловдив на 14 април е задържан 37-годишен мъж за осъществяване на лихварска дейност. При наблюдение е установено, че той работи като кредитен инспектор към небанкова институция, но паралелно с това развива и собствена дейност. Мъжът е давал парични средства срещу 10-15% месечна лихва”, обясни Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор.

Вноските си клиентите плащали на продавачки в магазин за алкохол и цигари в квартал „Прослав”. Магазинът е стопанисван от съпругата на задържания.

За обезпечение той е приемал залози на движими вещи.

„Към момента му е повдигнато обвинение за извършване на нерегламентирана банкова дейност по пускане на заеми от началото на 2018 г до април тази година на поне 20 лица за сумата около 60 000 лева, с което е придобил значителни неправомерни доходи на стойност 80 000 лева. Ако има засегнати лица, нека се обърнат към нас”, уточни още заместник-окръжния прокурор.

При претърсване са открити банкови карти, 10 000 лева, както и тефтер със записани имена на клиентите.  

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Предвиденото наказание е от 5 до 10 години затвор и конфискация на цялото имущество.