Българските правоохранителни органи екстрадираха в Украйна лидера на престъпна организация, превозвала извън Украйна укриващи се от военна служба. Нападателят се укрива от правосъдието в Европейския съюз повече от две години. Това съобщиха от пресцентъра на Главната прокуратура в Украйна.

„Прокурорите на Кировоградската областна прокуратура постигнаха екстрадиция в Украйна на жител на Запорожка област, който е заподозрян в организиране на дейността на междурегионална престъпна организация за незаконно прехвърляне на военнослужещи с цел избягване на мобилизация На 25 април 2024 г. е екстрадиран от територията на Република България в Украйна“, се казва в съобщението.

Според разследването групата, която мъжът е създал и ръководил, е включвала общо 8 души. Подсъдимият контролирал дистанционно действията им, докато били в чужбина.

Престъпниците продавали фалшиви документи на мъже на военна възраст, за да избягат извън страната ни. По-специално, на укриващите се от военна служба са продавани медицински свидетелства, в които се посочва, че са негодни за служба поради здравословни причини.

„Цената на такава „услуга“ варирала от 2500 до 6500 щатски долара на човек. За почти месец от незаконната дейност на групата бяха установени около 40 факта за незаконно транспортиране на призовници около 9 милиона UAH“, отбелязаха от прокуратурата.

Освен това подсъдимите предлагали на клиентите си срещу пари пътуване до временно окупираната част на Запорожие под прикритието на посещение на роднини и предоставяли на желаещите фалшиви документи за предполагаемо присъствие на близки роднини зад фронтовата линия.

Нападателят вече е в ареста. Грозят го до 12 години затвор.