Тарикати варят уиски "Джони Уокър" менте за 7 лева на бутилка. По желание на клиента, но с различна есенция им излиза и "Джак Даниелс" "Джи Би" и водка "Абсолют", "Смирноф" и "Горбачов".

Това разкриват разследващи от МВР и митниците пред "Телеграф", след като са засекли, че вече освен към родното Черноморие, фалшив роден алкохол масово тръгва и към курорти в Гърция и Турция.

В началото на месеца 10 души починаха от ракия менте в град Чорлу. Те знаели, че не е редовна, но я купували, тъй като била евтина, а истинският алкохол им излизал твърде скъп. На място полицаите открили още 27 литра от течността. Според една от версиите не е изключено смъртоносната ракия да е внесена нелегално и от България.

Прикритие

Майсторите на фалшивия алкохол го забъркват най-често в мазета и гаражи в ромските махали на София, Сливен, Стара Загора и в пограничните села, сочат оперативните данни.

"На едно място става варенето, на друго се печатат бандеролите. Обикновено избират жилища под наем в крайни квартали. Буквално взимат под наем една стая, повече не им е нужно. Разполагат с един най-обикновен принтер за 50-100 лв. и започват манифактурата", обясняват антимафиоти от ГДБОП.

Производителите бандити не се вълнували колко са качествени акцизните лепенки, трябвали им само за бързи проверки евентуално от полицаи и за пред клиентите в заведенията. Самите хора обаче нищо не разбирали, а виждали само един разкъсан бандерол на бутилка, от която им наливат и не могат да хванат, че е фалшив.

Бутилки

В схемата с фалшивия алкохол участвали и нищо неподозиращи малоимотни хора, които имали само една задача – да събират празни бутилки от спиртни напитки – вина, ракии, уиски, джин, водка и т.н., от кофите за боклук. Други пък работели директно с пунктове за изкупуване на амбалаж и пазарували на едро оттам.

"По този начин си купуват бутилката и не им трябва дори да правят фалшиви етикети, защото ги имат. Единственото, което правят, е да връзват дозаторите със свински опашки при преливането", обясняват митничари.

Есенции

Течностите, които забърквали майсторите на ментетата, се ароматизират и овкусяват с различни есенции. Всички те идвали внос, почти винаги от Китай. Цената им скочила двойно заради ковид пандемията, но в момента доставките вървели с пълна сила, обясняват запознати с този бизнес. Митничари, които ловят ежедневно алкохол менте, пък разказват, че фалшивите ракия и уиски дори някои ликьори се правели от една заготовка на течността.

Слагали спирт, дестилирана вода, още няколко съставки и след това всичко било въпрос на есенция. В момента тарикатите фалшификатори залагали най-вече на розетата, които били модерни в баровските курорти на морето.

Конвейер

Най-драстично е положението с алкохола менте на морето в България. Има хотели, които предлагат ол инклузив на странно ниски цени, а в същото време се лее алкохол от всякакъв вид.

"Започват проверки, тъй като вече има няколко случая на комплекси, които крият бидони и туби с фалшиви спиртни напитки. Наливат ги служители в бутилки от различни марки и видове алкохол, а туристите нищо не разбират", обясняват от Икономическа полиция.

Според разследващите трикът, който прилагали измамниците, е да разреждат до безумие предлагания алкохол, като така намалявали и риска от натравяне на почиващите.

В заведенията обаче не си правели този труд и наливали смело от пластмасови туби и бидони с налепени надписи - "вино", "ракия", "водка" и "уиски", които представяли за отбрани и скъпи марки.

Ослепяване или смърт

Алкохолът менте често води или до ослепяване, или до смърт, както в Якоруда преди няколко години 5-има души загубиха живота си. Причината е, че в напитката се слага метилов алкохол, който се различава много от спирта и не се разрежда достатъчно.

Лекари обясняват, че когато метилът постъпи в организма, уврежда първо сърцето, затова и първоначално можело да се обърка, че човекът е получил инфаркт. След това често се получава оток на мозъка. До 4-5 дни се уврежда и зрителният нерв.

Медици предупреждават, че на вкус и мирис няма разлика между опасния метилов и етиловия алкохол, затова трябва много да се внимава какво и къде се консумира. Вече при етиловия алкохол нещата са по-леки като поражения, но винаги предизвикват повръщане и главоболие.