Престъпна група, пренабивала номера на автомобили, е била разбита при съвместна акция на пловдивската полиция и Районна прокуратура. На 25 август, при операция на полицията са задържани пет лица, всяко от което е имало различно участие в престъпната схема. Срещу тях е образувано досъдебно производство по чл. 345 А от наказателния кодекс, съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор Петър Петров и директорът на полицията ст. комисар Георги Чергов.

Разкриха престъпна група, свързана с крадени автомобили в Пловдив

Началото на разследването е поставено през 2022 година, когато е задържан луксозен автомобил "Ауди А6" със заличени оригинални идентификационни номера и пренабити нови, съобщи trafficnews.

Той е открит в дома на един от обвиняемите в село Марково. След този случай, полицията разплита цялата схема, като установява лицата, които са замесени. Оказва се, че съпругата на единия от обвиняемите е получавала поръчки от различни лица за подмяна на номерата срещу сумата от 6000 лева. Другият обвиняем, най-активният, е имал подизпълнители - гравьор, а също и лице, което е изготвяло документацията за регистриране с невярно съдържание. Задържано е и лицето, което е отдало помещение за тази престъпна дейност.

Всички те са задържани са на 25 август тази година. След това са разкрити и други подобни престъпления, извършвани от същата група. В момента на акцията , те са пренабивали номерата на камион влекач, като са го подготвяли за застрахователна измама. 

Подобни престъпления се разкриват изключително рядко, а последните "специалисти, пренабивали номера на крадени коли, вероятно са арестувани в края на миналия век.