Трима извършители на измами и техен помагач - куриер са арестувани след работа на служители на Главна дирекция "Национална полиция", ОДМВР- Шумен, Русе и Велико Търново.

В резултат на проведени незабавни мероприятия, веднага след като две възрастни жени предали 1 960 лв. на непознат, той бил арестуван в лек автомобил на паркинг малко преди град Смядово, Шуменско.

В ролята на муле на мошеници бил 66-годишен жител на шуменското село Добри Войников. Същевременно в района на великотърновското село Камен, в близост до два автомобила, били задържани и авторите на престъплението – трима мъже с богато криминално минало - двама на 46 и 38 г. от селото и  техен авер на 44 г. от Горна Оряховица.

Последният е с множество криминалистични прояви за измами, осъждан е за убийство, грабеж и проникване в чуждо жилище. 46-годишният също бил осъждан за убийство, има и криминалистични регистрации за измами, а 38-годишният е регистриран за ползване на чужда търговска марка.  При последвалото претърсване криминалистите иззели от тях 3 мобилни телефона със СИМ карти, 80 лева и вещи, съотносими към престъпната им дейност.

Техните последни жертви са две пенсионерки на 83 и 71 години от шуменско село, които били подведени по старата схема - съдействие на полицията. Жените първо били заплашвани по телефона с бой, чупене на ръце и глави, а после дошло спасително обаждане от мним полицай, който ги убедил да дадат всичките си пари, за да помогнат за залавяне на мошениците. Така съвестните жени извадили всичките си спестявания, едната дала дори парите, заделени за дърва, съобщи Труд.

Жертвите били съседки и едната диктувала 1 час и половина номерата на банкнотите на "полицаите", които държали да ги опишат. После чинно изпълнили разпореждането да се скрият в банята, "защото навън щяло да се стреля".

Четиримата мъже са задържани за срок до 24 часа. Работата по започнатото  досъдебното е докладвано на  РП- Шумен и продължава под нейното ръководство.