Сумата над 100 хил. лева е била източена от фирмена сметка на пловдивски бизнесмен, който е управител на търговско дружество под тепетата. Това съобщи заместник – окръжен прокурор Галин Гаврилов на брифинг в Пловдив, предаде репортер на GlasNews.bg.

Според представената информацията онлайн банкирането на бизнесмена е било "хакнато" и измамници са направили четири превода към различни сметки. Два от преводите са към сметки в Шумен, един към Германия и един от сметката на дружеството към личната сметка на бизнесмена в Пловдив.

Сигналът за източването е подаден от потърпевшия на 26 октомври. Два дни по-късно престъплението е разкрито. Задържани са три лица от Варна и Шумен. Повдигнати са им обвинения. На две от лицата е наложена мярка "парична гаранция" и забрана за напускане на страната, а на третото мярката ще се гледа днес следобед.

Разследващите са установили, че ощетеният бизнесмен от Пловдив не е познавал тримата задържани. Двама от тях са с чисто съдебно минало, а организаторът е бил осъждан за измами преди около 30 години.

При претърсване са открити част от парите. Тепърва ще се установява дали те са от това престъпление или друго.