"Убих Атанас защото бях пиян. Скарахме се, защото той ме засегна на чест. Ударих го само веднъж с бутилка по главата".

Това са били единствените показания пред съда при определянето на постоянната мярка за неотклонение, дадени от задържания на 14 декември по обвинение в убийство старозагорец Божидар Филипов Крумов.

Заседанието е било проведено на 16 декември по скайпа, като мъжът е отказал да коментира начина, по който се е опитал да укрие останките от трупа на жертвата с думите, че все още си го… обяснява.

Затвор от 10 до 20 години очакват Филипов по така повдигнатото му обвинение, тепърва за душевното му състояние ще се произнасят психиатрите, на които е възложена съдебно-психиатричната експертиза, коментираха от държавното обвинение.

В доста обърканите първоначални признания на Филипов за случилото се в трагичната нощ събутилникът му го обвинил, че той е виновен за развода му, защото имал интимна връзка с бившата съпруга. Скарали си, гостът счупил очилата на домакина и последвал един-единствен удар по главата с бирена бутилка.

От там – нататък е като във филм на ужасите, в който главния герой методично продължил да пие ракия, докато изчакал трупът на жертвата да изстине и да започне разрязването му на парчета. В апартамента, който е мизерно мебелиран, по думите на разследващите, липсвали следи от кръв, изрядно били измити ножовете и ножовката, с която са разрязвани костите.

Първо го убил с бутилка, после го рязал с ножовка и… 10 дни с труп в дома си

Съдии от старозагорския окръжен съд, с близо 30-годишен професионален опит, нямат спомен за друг случай като този, при който убиецът в продължение на седмици да е разфасовал на късове труп и парче по парче да го е разхвърлял на различни места. На същото мнение са и дългогодишни прокурори, които са видели какво ли не в практиката си.

Смъртта на 42-годишният Атанас Христов е настъпила преди полунощ на 2 декември, първите сигнали за трупни останки са от 6 декември, когато работнички на сепариращата инсталация за битови отпадъци забелязали торби със стърчащи от тях крака с нахлузени луксозни маратонки. Жените изпаднали в шок и докато изключат транспортната лента крайниците били смлени от шнека.

Старозагорският касапин мълчи за разчленения труп. Какви са версиите?

Предполага се че същата съдба е имала и главата на жертвата. При огледа в апартамента, където е живеел заподозрения Филипов са намерени две големи найлонови торби, в които били напъхани парче от торса, които предстояло да бъдат изнесени и захвърлени, коментираха пред "Монитор" запознати с хода на досъдебното разследване.

Самоличността на убития Атанас Христов е установена по характерните татуировки по двете отрязани от мишниците до дланите горни крайници. Татуировките съвпаднали с описания и снимки на предполагаемата жертва от криминалистичното му досие, съставено преди години заради хулиганство с нанесена лека телесна повреда.

Само за няколко часа разследващите стигнали до убиеца, като елиминирали няколко потенциално заподозрени. Доказано е че Филипов, който е бил осъждан за леко престъпление преди много време и е реабилитиран  и Христов са се познавали от години.Двамата неотдавна в компанията на още един старозагорец са пътували до Германия, за да си търсят работа. Върнали са се поотделно, но имало показания, че вече в родния си град на няколко пъти са се събирали на по чашка. Обикновено това ставало с апартамента на Филипов в жк "Три чучура-център", блок 26, вход А.

Жестоко убийство в Стара Загора, откриха разчленен труп

Съседите на мъжа го описват като темерут, любител на чашката и агресивно реагиращ, преди време посегнал на възрастна жена, която му направила невинна забележка. Избягвал разговорите с хората от блока, дори не поздравявал при срещи. Никой не знаел с какво точно се прехранва.