Собственик на апартамент в София изживя истински ужас. В дома му се е промъкнал крадец, докато той спи. За случая GlasNews.bg разбра от публикация в социалната мрежа Facebook.

"Здравейте, съкварталци! Бъдете бдителни към имуществото си по време на почивните дни и не само", предупреди Билян Кехайов.

Мъжът разказва, че през нощта на 4 март крадецът е влязъл с взлом в жилището на негов приятел. Собственикът на апартамента бил заспал в хола.

Жилището, в което се е промъкнал крадецът, се намира на улица "Люботрън". Билян отбелязва, че апартаментът е на третия етаж.

"За добро или не, шумът го събужда точно когато влиза и успява да го види - очи в очи", добавя Билян Кехайов.

Добрата вест е, че крадецът не е успял да отмъкне нищо от жилището.

По думите на Билян реакцията на полицията е била много бърза, въпреки това - апашът е успял да избяга.

"Реакцията на полицията е била много бърза и още по-бърза на крадеца за съжаление", пише още Кехайов.

Крадецът вероятно е влязъл в жилището през прозорец, като външното тяло на климатик му е помогнало да се изкачи.

"На ул. "Майор Томпсън", на 3-я етаж, 2 пъти се катериха и влизаха през терасата, тъй като не беше остъклена. Обясниха ни, че ако няма секретен обков на дограмата, отварянето става супер лесно (езичето на дограмата можело да се побутне дори с дебитна карта)", написа Полина А. в секцията за коментари.

МВР препоръчва да не държим в домовете си ценни вещи и пари, както и да не допускаме амбулантни търговци и хора, които извършват услуги, тъй като често те са съгледвачи на крадците.

"В нашия блок пък, на улица "Акация", вчера следобед някой беше махнал всички крушки, които осветяват 3-те входа отвън. Бдителен съсед забеляза и изрази опасения, че това е подготвка за нежелано посещение. Сложихме си нови крушки, естествено", коменита Стаси Н.

За да се предпазим от кражби специалистите препоръчват монтирането на масивни метални или дървени врати със стабилни панти. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави, допълват от МВР. Също така, ако живеем на партерен етаж да се монтират решетки на тересата.

Най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени и некачествени врати. Уязвимите части на тези врати са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип, посочват от полицията.

Снимката е илюстративна.