В края на годината идва ред на равносметките за изминалите 365 дни.

Днес GlasNews ще ви припомни най-тежките случаи, които останаха в съзнанието на българите - убийствата, които белязаха 2023 г.

Една екзекуция потресе не само нашата страната, но и ЮАР. Издирваният от Интерпол български бизнесмен Красимир Каменов-Къро бе убит на 25 май. Заедно с него бяха ликвидирани жена му, един от охранителите му и детегледачка. От местната полиция съобщиха официално, че четирите тела са открити в Константия, луксозно предградие на Кейптаун, около 8.20 ч. местно време.

Убиха Красимир Каменов-Къро и жена му в дома им!

Каменов бе издирван по подозрения за заплаха за убийство, изнудване и убийство. Той е обвиняем в подбудителството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше застрелян в столичния квартал „Лозенец“ миналата година. Успоредно с това прокуратурата уличи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев, за дискредитиране на висши магистрати и полицаи. По-рано през април бе разпространена информация, че Каменов е поръчал общо осем убийства.

Камера е заснела екзекуцията на Къро

Показното убийство на Алексей Петров определно също беше сред най-шокиращите престъпления през годината. Бизнесменът бе застрелян в главата в столичния квартал "Драгалевци" в средата на август.

Убиха Алексей Петров СНИМКИ

Директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов посочи, че Петров редовно е минавал по въпросния маршрут на територията на Природен парк "Витоша". Застрелян е в гориста местност, в близост до пътека.

Заедно с него бе жена, която бе ранена. Медиците успяха да спасят живота й, въпреки нараняванията й. Пострадалата бе разпитаната от органите на реда.

Убили са с автомат Алексей Петров

МВР започна мащабно разследване и издирване на стрелеца, но четири месеца по-късно няма нито задържан(и), нито обявен заподозрян.

След тези случаи започнаха и спекулации за завръщането на ганстерските години.

През юли пловдивското село Цалапица възстана след убийство на млад мъж. На 20 юли Димитър Малинов излиза от вкъщи и никога не се прибира. Няколко дни по-късно тялото на 24-годишният младеж бе открито заровено край селото. Според съдебномедицинската експертиза и според прокуратурата смъртта е настъпила веднага в резултат на тежък побой.

Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕО

Основният заподозрян Рангел Бизюрев успява да се укрие зад граница. Той бе обявен за издирване с европейска заповед.

Междувременно на 31 юли бяха задържани близнаците Борислав и Валентин Динкови от селото. Впоследствие прокуратурата им повдигна обвинения за укривателство на издирвания Бизюрев.

Проверка на ОДМВР-Пловдив пък установи, че редица нарушения са констатирани по случая с убийството на Димитър. Това е довело до укриването на Рангел. Със заповед на министъра на МВР дисциплинарно бяха уволнени бившият директор на ОД МВР-Пловдив - старши комисар Васил Костадинов и началникът на районното управление в Стамболийски - главен инспектор Ангел Керпиев. Временно отстранен от длъжност бе и инспектор Дамян Капов.

Задържаха Рангел Бизюрев!

След продължило няколко месеца международно издирване, в края на ноемрви Рангел Бизюрев бе задържан в Дания по искане на българската прокуратура, а показанията, които ще даде, ще бъдат ключови за разследването по случая. Те могат да променят обвиненията и на близнаците.

Укриватели или съучастници? Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕО

Смъртта на млада жена в София също е сред най-потресаващите случаи. 32-годишната Кристина Благоева бе открита мъртва в багажник на кола в столицата. Задържан за убийството е задържан Калоян, неин бивш колега с когото е иала връзка.

В последния ден от живота си Благоева оставила на работното си място бележка, на която написала: "Ако се случи нещо с мен, да търсят Калоян".

Откриха труп в багажник на кола

Калоян К. се е крил в колата на 32-годишната Кристина, чието тяло беше открито в багажник на кола в София. Във фаталния следобед обвиняемият за убийството 34-годишен Калоян е писал на Кристина, като ѝ е съобщил, че отива към офиса ѝ, за да я види. Изплашена, тя бързо си тръгва от работа и се качва в колата си. Оказва се, че там се крие мъжът. В момента, когато Кристина потегля, бившият ѝ приятел се показва, в движение сяда на шофьорското място и с два куршума убива жената.

Работодателите и близките на убитата Кристина са знаели за заплахите

Трагедия в Пазарджишко потресе местните жители през септември.

Кървава драма в Пазарджишко! Трима души са намерени убити

Мъж застреля жена си и дъщеря си в Черногорово, след което сам сложи край живота си. Съпругата му е била на 71 години, а дъщеря му на 45.

Причините на двойното убийство така и не бяха изяснени.

Двойно убийство в Пловдивско!

Подобен случай от Пловдивско също влезе в черната хроника. На 5 декември село Маноле осъмна почерняло от полиция. Причината е зловещо двойно убийство с последвало самоубийство. Полицията се отзовава на сигнал, подаден на телефон 112, малко след полунощ.

Съпругът на жена убива нейните родители - баща ѝ и майка ѝ и ранява тежко брат ѝ. Първоначалната версия на разследващите е за влошени семейни отношения.

Версия: Ревност е причината за двойното убийство в Маноле

 „Действително се касае за убийство на две лица, трето е простреляно, след което извършителят се самоубива”, съобщиха тогава на брифинг от полицията.

Васил смятал, че родителите на Таня я настройват срещу него и затова решил да се саморазправи с тях. Той влетял в дома им и ги застрелял с незаконна ловна пушка, ранил брата на жена си Танчо и накрая се самоубил. Според жителите на махалата в селото, където става убийството двойката често са се карали и жената периодично е бягала при родителите си."

Годината ще се запомни с многото убийства на жени в условията на домашно насилие, като само до средата на май месец случаите бяха 13.

Общо умишлените убийства в страната до началото на декември са 104, като по-голямата част от тях са разкрити.