Близките и работодателите на убитата 32-годишна Кристина Атанасова са знаели за проблемните ѝ отношения с обвинения за убийството ѝ колега и бивш приятел Калоян, но никой не е предприел мерки за това. Няма и подаден сигнал в полицията.

Тялото на 32-годишната Кристина Атанасова, която беше в неизвестност от 3 април, беше намерено тази сутрин в багажник на автомобил в столицата.

За убийството е арестуван колегата ѝ и бивш нейн интимен приятел - Калоян. Повдигнато му е обвинение за предумишлено убийство по чл. 116, ал. 1, т. 9 от НК и е задържан за срок до 72 часа.

Повдигнаха обвинение на задържания за убийството на Кристина в София

Вероятният мотив за убийството е, че Кристина е прекратила връзката си с Калоян, съобщи БНТ.

Престъплението е извършено на 3 април пред офис на мобилен оператор на ул. Кукуш 1. Работодателите на двамата са знаели за съществуващия проблем, но никой не е взел мерки.

На 9-и март Кристина е потърсила помощ от неправителствената организация "Анимус", след като е била заплашена от Калоян, че това е последният 8-и март в живота ѝ. Психолог е започнал работа с нея да я убеждава да подаде сигнал. От организацията поясниха, че нямат право да подават сигнали от името на жертвата.

Шокиращи подробности за убийството на Кристина, убиецът се криел в колата ѝ

Така случая не е сигнализиран пред органите на реда.

"Има данни, че жертвата е търсела помощ от НПО, за съжаление, не е стигнала до полицията. За съжаление, понякога и комуникацията, която се провежда не е достатъчно добра и се стига до такива изходи", коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Разбира се е било необходимо да продължи да се работи с нея, за да бъде тя убедена да продължи да се спасява, така да се каже, но мерки са необходими и за жертвите на домашно насилие и за партньорските отношения", коментира Надежда Стойчева, директор на "Асоцияция Анимус".
32-та годишната жена за последно е видяна на 3 април, когато си е тръгнала от работа. "По света и у нас" научи, че на работното си място оставила бележка, на която написала:

"Ако се случи нещо с мен, да търсят Калоян".
Охранителна камера е заснела как Кристина се качва на колата си и потегля. Друга я заснема как шофира с висока скорост по една от улиците в близост до офиса ѝ.

Според разследващи, задържаният Калоян, който работел в същата компания, знаел, че жертвата му ще пътува в командировка и планирал убийството.

Има доказателства, че мъжът е засякъл колата на бившата си любима и със сила я принудил да се качи в неговия автомобил. Минути по-късно застрелял Кристина с два куршума и скрил тялото в багажника на кола, паркирана пред този автосервиз.

Собственикът казва, че познава Калоян от 18 години, а връзката му с убитата била приключила преди 5-6 години и Калоян вече не споменавал за нея.

"-Да, мой познат беше.
- Ваш познат, какъв е случаят?
- Не знам, явно някакъв психопат.
- Вие като психопат ли го познавахте?
- Не.
- А защо е оставил колата при вас?
- Тя си беше там отпреди време я остави за нещо.
- Преди колко време?
- Преди 7-8 дена.
- Разбрахме, че колата не е негова?
- Той я откупи. Тъпото е, че човекът може би сега ще бере някакви ядове, защото най-вероятно тя не е с покупко-продажба, тя е без номера и то ще се изясни", каза Георги Трендафилов, собственик на автосервиз и приятел на задържания Калоян.

За да прикрие трупа, Калоян е запечатал багажника на колата с полиуретанова пяна. От полицията насочват подозренията си към него още от първия момент.

"Веднага започва активна работа на служителите от ГДНП и СДВР и след няколко часа задържаме лицето, за което имахме подозрения, работихме с него от първия момент на постъпване на сигнала", обясни Петър Тодоров, главен секретар на МВР.
Задържаният Калоян отричал, че е убил Кристина. Според източници от разследването на полиграф се е провалил на въпроса дали е виждал жертвата на 3 април.

Към автомобила, където е открит трупът на Кристина, са насочени от собственика на сервиза.