За два случая на пренос на недекларирана валута през последните дни съобщават от агенция “Митници”.

Първата проверката е била извършена на 30-ти декември в района на Дунав мост 2 - на TIR с турска регистрация, превозващ хартия на ролки от Чехия за Турция.

При нея служители на Митница Русе са открили в товарното му помещение чанта с 9 пакета с различна опаковка, в които, след отваряне, е намерена валута в купюри от шведски крони.

Общото ѝ количество е 6 млн. шведски крони, които се равняват 1 077 264 лева.

Тираджия помисли, че ще прекара половин милион лева във валута през границата ВИДЕО

Втората проверка е извършена преди два дни - отново в района на граничния пункт “Видин–Калафат” и отново на TIR с турски регистрация, но превозващ домашни потреби от Великобритания за Иран.

Шофьорът му е декларирал, че пренася 5 000 евро, но при проверка в кабината са открити много пакети с чужда валута - британски паунд. Общата им стойност се изчислява на 100 000 паунда, които се равняват на 223 138 лева.

Съставени са актове за нарушение по Валутния закон на нарушителите, допълват от Митниците.

В камион откриха над 240 000 лева, натъпкани в матрак СНИМКИ

Общо над 41 милиона лева недекларирана валута са хванали Митниците през изминалата 2022 г. На МП „Капитан Андреево” са заловени над 27 милиона лева. След като бъдат отнети парите, започват досъдебни производства, повдигат се обвинения на шофьорите, които не са ги декларирали. След това парите се връщат, но се взима 20% глоба от сумата. Останалите 80% трябва да бъдат доказани като произход.