Специализираната прокуратура участва в международна акция срещу организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през държавната граница на Република Гърция.

В деня на извършване на едновременни координирани действия по разследването на територията на двете държави са задържани общо 11 лица, пет на територията на България, заподозрени в съпричастност към престъпната дейност.

Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция, но не през определените за това места, с мощни високопроходими моторни превозни средства до региона на град Солун.

Българската част от организираната престъпна група е осъществявала логистична подкрепа за незаконното преминаване на държавна граница, като е предоставяла необходимите автомобили.

Организираната престъпна група е действала от 2 години, като е превозила около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Република Гърция.

Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека.

За извършване на незаконната си дейност бандата е ползвала повече от 89 луксозни високопроходими моторни превозни средства, предоставени от българските участници в групата.

Останалите членове - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.