Апелативният съд отказа да освободи арестувания полицай Атанас Качаков. Днес Качака застана пред магистратите с искане за по-лека мярка. Той е обвинен, че е бил част от ударната бригада в Трето районно управление и бе задържан заедно с началника Самуил Хаджиев.  Негови роднини преди заседанието се събраха пред съда в Пловдив.

Качака вече не е служител на МВР, бившият полицай остава в ареста СНИМКИ

Роднините настояваха за неговото освобождаване, както и за разпит на вече бившия шеф на Вътрешна сигурност Стефан Банков. Защитата на Качаков се позовава на интервю, дадено от бившя шеф на Вътрешна сигурност, който в интервю пред БНТ заяви, че служебният министър Бойко Рашков го е извикал в кабинета си и е настоявал за ареста на директора на ОД МВР- Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който по същото време беше в болница.

"Както министър Рашков, така и един от заместниците му Ганчев отправиха към мен директно питане: Защо не отидохте в МВР болница да задържите Рогачев? Въпреки, че делото е на прокуратата", са думите на Банков пред журналистите. 

Въпреки това защитата на арестуваните Самуил Хаджиев и Атанас Качаков интерпретира изявлението на Банков с разследванията срещу тях и на тази база претендираза промяна в обстоятелствата и иска ново преразглеждане на мерките. 

Съпругата на Качаков Валентина е категорична, че мъжът й е невинен по обвинението, че той замесен в   опита за кражба на марихуана от склад в Болярци.„Съпругът ми не е бил в Болярци. На 4 април беше дежурен на изборите. На 5 април гледаше децата“, коментира жената на вече бившия полицай.

„Синът ми е спокоен човек е. Спечели конкурс за инспектор“, каза баща му пред репортер на TrafficNews.bg.

„Настояваме да бъде разпитан Стефан Банков, защото той сам казва пред БНТ, че е притискан относно арестите в Трето районно. Да каже кой му е поръчал ареста“, коментират близките на Качаков.

На последното съдебно заседание Окръжен съд отказа искането на защитата да бъде призован Банков.

Качаков няма да се яви в съда, той участва в заседанието по скайп връзка. В залата адвокатът му Стоян Донков постави подсъмнение показанията на отвлечения Фарук Манаф, който е свидетел на обвинението. Според юриста той бил "изтъргувал свободата си"  като е съдействал наВътрешнасигурност. Адвокатът поиска и очна ставка между Фарук Манаф и Атанас Качаков, обвиняайки прокуратурата в бездействие. 

От прокуратурата смятат, че исканията са неоснователни. "В настоящия момент тези искания нямат отношение. Заседанието е по искане за изменение на мярка за неотклонение. Тези искания трябва да се отправят към наблюдаващия прокурор, а не към съда. Оставям без коментар, че следствените органи и съда са заблудени", заявиха от държавното обвинение.

Съдът отхвърли искането на защитата за разпита, но коментира, че Банков трябва да бъде разпитан по казуса при разследването.

Белезници за Качака - едно от остриетата на наказателния отряд на Трето РПУ СНИМКИ и ВИДЕО

"Искам да се грижа за семейството си. Минала седмица разбрах, че малкият ми син е в болница и жена ми не е трябвало да ходи на работа. Ако съм с дом.арест ще си гледам децата. Големият ми син ходи на училище и на тренировки, трябва да го взима и кара жена ми. Аз не съм извършил престъпление. В деня на престъплението, аз съм бил на работа в Трето районно. Това може да се разбере с докладните, изготвени от мен. Този ден проверявахве карантинирани лица, бях с колеги, които могат да го потвърдят", каза в последната си дума Качаков.

Към момента, обвинението е с отлична обезпеченост. Показанията на Манаф са убедителни, коментира съдът. В залата стана ясно, че вчера един от обвиняемите е бил разпитван пред съдия. Направен е бил следствен експеримент, в който Манаф е посочил местата, където е бил изтезаван, както и действията на самия Качаков. Показанията на Манаф не са единствените в тази посока. Свидетелят Иванов, който е бил обвинен в кражба на марихуана от унифирмените, е подавал подобни сигнали като на Манаф. 

Съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Качаков и решението е окончателно.