Царят дава, пъдарят не дава. Поговорката най-добре описва ситуацията с борещия се да докаже своята невинност Владимир Илиев от Куцина, излежаващ присъда за убийство, което според ново разследване и детектор на лъжата е извършено от друг. Става въпрос за смъртта на Йордан Йорданов-Лудия, намерен мъртъв пред дома му на 1 ноември 2010 г.

Още през юли Върховната касационна прокуратура отмени постановленията на великотърновските апелативни и окръжни прокурори за отказ да се направи искане за възобновяване на наказателното производство против Илиев. Позицията на ВКП е съобразена с новите разкрития и доказателства по случая.

Искането трябва да се направи до Върховния касационен съд. Два месеца по- късно обаче наблюдаващият прокурор във Велико Търново не е взел решение ще направи ли нужната стъпка, за да се възобнови делото. Ако това стане, трябва да спре и изпълнението на 12-годишната присъда на едноръкия музикант Илиев, докато приключи новото разследване. Така Владимир трябва да излезе на свобода след 8 години зад решетките за престъпление, което търновски криминалисти доказаха преди осем месеца, че не е извършил.

Засега не е ясно защо великотърновските прокурори прнебрегват направените преди 8 месеца самопризнания на вдовицата на жертвата и настоящия й съпруг- британеца Малкълм Райс. Пред детектор на лъжата и криминалисти двамата признават, че Райс е убил Йордан Йорданов-Лудия. По това време чужденецът и Мария са имали връзка, за която Йорданов подозирал.

След като Trafficnews разказа историята на Владимир Илиев и след като той самият сезира с писма президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова, Главна прокуратура изпрати препоръки да бъде сменен наблюдаващият прокурор по делото. Само че, смененият търновски обвинител отказа ново разглеждане на случая, защото според него всичко било ясно.

Сега отново търновските прокурори бавят решението за искане за ново дело. Вероятно е много трудно някой да признае, че преди 8 години е сбъркал. Владимир Илиев има право и в момента да поиска предсрочно освобождаване.

В интервю за TrafficNews обаче той бе категоричен, че не желае да се възползва от тази възможност, защото е невинен и настоява за възобновяване на процеса.

Инатът на търновските прокурори нарушава и принципа, че указанията на вишестоящ прокурор и прокуратура са задължителни за стоящите по-ниско в йерархията.