МБАЛ Велинград ще трябва да възстанови над 390 000 лв., усвоени неправомерно от лечебното заведение. Средствата трябва да бъдат върнати на РЗОК в Пазарджик. Това постанови Върховният административен съд.

С решението на ВАС общинското лечебно заведение ще трябва да върне неправомерно получените от Касата пари за извършената дейност като точните суми са 368 804.30 лв. за дейност по клинични пътеки и 24 961.20 лв. за медицински изделия.

Припомняме, че след разследване на Тина Ивайлова и екипа на GlasNews.bg започна проверка срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев за източване на здравната каса чрез фалшиви сертификати.

В разследването ви показахме в две части как може да си купите болничен и как се настаняват фиктивни пациенти в същата болница.

Показахме ви как схемата работи безпрецедентно дори и в момент, когато полицията и прокуратурата водят разследване срещу д-р Жеко Чешмеджиев за източване на Здравната каса чрез фалшиви сертификати.

Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти? ВИДЕО

Нови разкрития за злоупотреби във велинградската болница ВИДЕО

Също така видяхте как освен чрез фалшиви удостоверения, в болницата усвояват пари от Здравната каса и чрез фалшиви болнични. Схемата е проста и всеки, който желае може на хартия да бъде приет в лечебното заведение и да получи болничен-лесно, бързо и евтино. Само срещу 50 лева и с подставено лице се сдобихме с болничен.

Отстраниха от длъжност управителя на болницата във Велинград!

Осен това бе разкрито, че управителят на болницата във Велинград –д-р Жеко Чешмеджиев е взимал две заплати –от болницата и от Медицински център-2017 ЕООД.

Това е констатирала Антикорупционната комисия. От там обясняват, че д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ-Велинград от 2015 г. Отделно от това той е работил и в  „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД като е оказвал специализирана медицинска помощ като лекар ортопед - травматолог.

Според Антикорупционната комисия по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев има конфликт на интереси , защото освен като управител на МБАЛ Велинград упражнява и лекарска практика, за която получава хонорари и в друго дружество. И това не е всичко. По наша информация, за да може да съществува Медицински център Велинград 2017 г. , откъдето  д-р Чешмеджиев е получавал допълнителните  хонорари, той е отдал помещения под наем, собственост на болницата.Имал е  сключени договори с Медицинския център през 2018, 2019 г. като за този период е получил над 21000 лева възнаграждение. Такъв договор има сключен и през 2020 г. и действа от 2 януари. За тази му дейност са били наясно и Община Велинград и Местния парламент.

Общата сума, наложена на д-р Жеко Чешмеджиев като глоби и отнемания на материална облага от Антикорупционната комисия, бе в размер на 26 833 лв.

И КПКОНПИ проверява болницата във Велинград

 

Водят се дела за менте сертификати за 520 хил. срещу болницата във Велинград