Задържаният за аферата с мнимите кремации и незаконни погребения Георги Енев остава в ареста, реши Софийският районен съд. Съдебният състав прие, че на този етап има достатъчно доказателства за седем незаконни загробвания и за една измама с мнима кремация. Междувременно стана ясно, че свещеник е открил част от останките. За тях му съобщили гробари.

Свещеникът отслужвал опело в гробищния парк на Клисура, когато при него дошли притеснени гробари и го помолили за разговор встрани от опечалените. Те му споделили, че са попаднали на истинска трагедия - има останки от трупове.

"И аз вече с отиването по-навътре гледката беше - нямам думи да опиша", разказва отец Петър, свещеник в храм "Св. Св. Кирик и Юлита" - Банкя.

“От хората чувам, че в някои неща е бил некоректен. Вече след организацията от негова страна на погребенията са идвали с някои, за мен бяха странни, въпроси, защото в крайна сметка не отговарям за такива неща, от типа: "Отче, той не ми постави паметника", каза отец Петър пред БНТ.

Кой е задържаният погребален агент? Нови разкрития

Веднага след погребението отецът казал на местния кмет за находката в гробищния парк и повикали полиция. Когато се върнали, заварили на мястото и Георги Енев, който бил известен като погребалния агент в Банкя.

Беше много притеснен. Непрекъснато искаше да ходи до тоалетна. Полицаи му казваха: "Недей да мърдаш там". Той отвръщаше, че е от хапчетата. Трепереше. Може и да е от заболяване, не знам, разказва Камелия Димитрова, кметски наместник на с. Клисура, район Банкя.

Като обвиняем обаче, Енев не се признава за виновен и днес пред съда защитата му настояваше, че няма доказателства той да е извършил незаконните погребения, вместо кремации, за които е взимал от опечалените по 1000 лева. Съдът, обаче прие, че доказателства има.

Хванатият намясто погребален агент заравял труповете на 40 см от земята СНИМКИ

Прокуратурата привлече Енев към наказателна отговорност за това, че за времето от 09.01.2022 г. до 10.01.2022 г. с цел да набави за себе си имотна облага обвиняемият e възбудил и поддържал у двама мъже заблуждение, че трупът на баща им ще бъде кремиран, но кремация не била извършена, а трупът бил заровен в землището до гробищен парк на с. Клисура. С тези си действия обвиняемият причинил имотна вреда на роднините в размер на 1000 лева, които те платили за кремация на баща им.

Както GlasNews.bg първи съобщи, седем трупа бяха открити заровени в гориста местност край селото. Става въпрос за възрастни хора, настанени в хоспис, които след смъртта си е трябвало да бъдат кремирани. На телата се натъкнала в понеделник жена, случаен минувач.  Енев бе хванат на място, докато копаел дупки. Те били с дълбочина от едва 40 см.

Кучета от години разнасят кости в Клисура ВИДЕО

Припомняме, че свидетел разказа пред GlasNews.bg, че кучета разнасят кости от години в село Клисура. Мъжът подозирал, че задържаният за измами с погребения прави нещо нередно. Според него хора са заравяни системно. В селото живеят малко хора. А в района, където били открити телата, почти е безлюдно. Затова и никой не е виждал как Георги Енев извършва погребенията.

Свидетелят смята, че задържаният Енев е имал хора, които са му помагали.

Това е мъжът, заловен за зловещите погребения край Банкя! СНИМКИ

По наши данни на мястото има следи от влаченето на труповете. Във фирмата на Енев работили 10 човека, почти всички нямали шофьорски книжки. Те карали буса, в който имало празни ковчези, за такива случаи.

Бусът, с който бе задържан Георги Енев, е на името на Никол Ринкова. Екипът на GlasNews.bg разговаря със съпруга й - Богомил Ринков, собственик на траурна агенция. Той каза, че колата е продадена преди година и половина на Енев. През този период му се е молил да я прехвърлят, но все намирал оправдания да не го направи.

"Потресен съм. Това е много ужасяващо. Ако знаехме и ние щяхме да подадем сигнал. Тези негови действия ще ударят по целия ни бизнес. Не е морално, не е законно. Ужасно е!", каза Ринков

Той допълни, че е работил с Военноинвалидния дом в Банкя, за други хосписи не знае. Лекарят на дома, който издава съобщенията за смърт потвърди, че Георги Енев е работил с тях. Погребалната му агенция е на 50 метра от дома.

 Енев е от село Иваняне, което се намира край Банкя. Преди 3 години Енев продал къщата на майка си там и купил апартамент на морето . Задържаният е разведен и има дъщеря. Хора, които го познават, разказаха пред GlasNews.bg, че мислили, че е станала грешка. Местните разбрали, че е задържан за ужасното престъпление от слуховете в градчето.

Разследването е в начален етап и към момента се извършват действия. Има постъпили сигнали от много граждани, които се явяват наследници на починали лица.

По случая бе образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

Очаквайте подробности за безпрецедентната измама!

Изровиха седем трупа край София, бройката може да расте СНИМКИ