Бившият началник отдел "Пътна полиция" в ГДНП Звезделин Колев отново е назначен в системата на МВР. Това се случва две години, след като той бе дисциплинарно уволнен като началник сектор Охранителна полиция в 4 РПУ в София след разследвания на Тина Ивайлова, научи GlasNews.

Тогава ви разказахме как служителят на МВР живее в лукс с полицейска заплата и как се е сдобил с шофьорска книжка.

Разследване на GlasNews: Как полицейски шеф се сдоби с апетитни имоти и внушителен автопарк?

През 2008 г., когато Колев е служител на СДВР, в работно време той се прибира в дома си. При ремонтни дейности претърпява инцидент и се налага спешна интервенция на лявото му око. В продължение на 9 дни са му направени три операции в Университетската болница "Царица Йоана" -ИСУЛ. Няколко месеца след това е в болничен. Според свидетелски показания след интервенциите зрението му е нарушено и дори  не вижда напълно с лявото око. Все пак успява да поднови шофьорската си книжка за В и С категория през 2010 г. Как? Според експертизите с фалшифицирани документи. Така бившият шеф на "Пътна полиция" за цялата страна е шофирал незаконно в продължение на години.

След разкритията на Тина Ивайлова и GlasNews книжката му бе отнета, а само ден след репортажите той подаде заявление за напускане и излезе в отпуск. Впоследствие той стана неоткриваем за разследващите. Дали участието на Колев и в други злоупотреби са причина той да се укрие от разследващите институции тогава? Все пак той бе дисциплинарно уволнен за допуснати нарушения и фалшифициране на медицински документи.

След разследване на GlasNews: Полицейски началник напусна МВР

Ексшефът на „Пътна полиция" с незаконна шофьорска книжка

"Какви са били мотивите на бившето ръководство на МВР да го тласкат нагоре да заема такива ръководни постове при условие, че ако се навие на една комисия за физическа годност няма да бъде одобрен. Сега в момента хората, които кандидатстват на работа в МВР, ако нямат добро зрение, изобщо не ги приемат в МВР.“, заяви тогавашният  началник на „Пътна полиция“ към СДВР - комисар Тенчо Тенев пред медията ни в едно от разследванията ни през май, 2022 г.

Тези думи изглеждат актуални и сега.

Важно е да се отбележи, че лица с нарушено зрение не могат да постъпят на работа в системата на МВР.

Все пак от 11 юни тази година Звезделин Колев е назначен от министърът на вътрешните работи отново като началник, но този път в 04 сектор "АИС и картотека" в "Човешки ресурси" към СДВР, научи GlasNews. Това става след обявен конкурс за позицията, който обаче е продължил много кратко.

 

Кой е Звезделин Колев?

Получавал е неведнъж отличия за заслуги. Кариерата му расте стремглаво след 2016-та година, когато от началник сектор "Контрол на методически действия" към отдел Охранителна полиция към СДВР го повишават в зам. началник "Пътна полиция" в  СДВР. През 2019-та за два месеца е началник на отдел Охранителна полиция в ГДНП. След това до юли 2021 г. е началник отдел "Пътна полиция" в ГДНП. Впоследствие Колев е началник сектор Охранителна полиция в 4 РПУ до май 2022 г., когато подаде рапорт за напускане след разследванията на Тина Ивайлова.